torstaina, toukokuuta 03, 2012

Kokemuksia Garmin Dakota 10 käsiGPS:stä

Reilun puolen vuoden käyttökokemuksella uskaltaa varmasti sanoa jo pari sanaa laitteesta. Ainakin sen verran on Garmin Dakota 10 käsiGPS laite ollut käytössä. Miltei päivittäisessä käytössä korvaamassa älypuhelimen tracker-ohjelmia, Endomondo trackeria ja Sports Trackeria. Vaikka Garminissa tulee yksi vaihe lisää liikuntasuoritusten jäljittämiseen on sen positiiviset puolet silti suuremmat kuin tämä yksi lisävaihe. Käytännössä Garmin kulkee mukana, taskussa tai pyörän ohjaustangossa tai repun hihnassa, aina kun ollaan liikkumassa. Ja piirtää kuljetun reitin muistiinsa, mistä sen sitten siirrän tietokoneelle ja eri sivuistoille. 

Peruskunnossa Dakota on varustettu GP batteriesin 2500 mAh AA akuilla, joiden käyttöaika on 15-20 tuntia. Siis huomattavasti kauemmin kuin älypuhelimien akujn kesto. Eli laitteella pystyy jäljittämään pitkänkin ulkoilureitin tai vaihtoehtoisesti useamman päivän ulkoilut. Tämä on yksi syy käyttää Dakotaa älypuhelimen sijasta. Ja puhelimen akkuun jää virtaa vaikka soittaa tai vastata soittoon mikäli siihen on tarvetta. GP batteriesin laturi lataa akut käyttökuntoon noin 8 tunnissa. Hätätilassa voi vaikka käyttää tavallisia AA pattereita. Ja toisin kuin älypuhelin, Dakotan voi välillä sammuttaa kokonaan ja se jatkaa jäljitystä siitä missä se laitetaan uudelleen päälle. Vanha reitti ei katoa.

Tietokenttiä Dakotassa on vaikka muille jakaa. Löytyy suunnat mihin kuljetaan niin asteina kuin ilmansuuntina, nopeus, korkeus, matka, aika ja erilaisia keskiarvoja. Erilaisia tietokenttiä näytölle voi vaihdella mielensä mukaan. Lisäksi Dakotaan saa karttoja. Joko ostettuja maasto- tai merikarttoja tai itsetehtyjä tarkempia karttoja. Netistä voi löytää kaiken maailman karttoja Dakotaan asennettavaksi. Kartasta ei ole paljon hyötyä kaupunkimaastossa kulkiessa, tiet, rakennukset ja polut muuttuvat niin tiheään tahtiin, että karttoja saisi päivittää jatkuvasti. Mutta maastossa tilanne on hieman eri. Polut eivät välttämättä muutu niin paljon siellä, eivätkä muutkaan maaston muodot vaihda paikkaa. Eivät ainakaan ilman ihmisen avitusta.

Garminilla on mainio tietokoneohjelma GPS paikantimien ja niiden sisällön hallintaan: Garmin Basecamp. Sillä pystyy siirtämään laitteeseen karttoja, päivittämään laitteen ohjelmaversion ja mikä parasta siirtämään POI tiedostoja laitteeseen, tai laitteesta. Kiinnostavia paikkoja on helppo tutkia kotona netin ääressä ja muokata niistä POI pisteitä ohjelmalla. Mikäli tietää koordinaatit syöttää ne Basecamp ohjelmaan ja tallentaa pisteen, tai tutkii karttaa Basecamp ohjelmassa ja merkitsee siinä kiinnostavia kohteita. Monista netin karttapalveluista löytää kiinnostavia pisteitä, olivat ne sitten nähtävyyksiä tai nuotiopaikkoja tai jotain muita, ja niistä saa myös tarkat koordinaatit ylös, syötettäväksi ohjelmaan. Kun tarvittavat POI pisteet on laaditty yhtä nappia painamalla ne saa siirrettyä GPS laitteeseen. Ja mikäli maastossa löytää kiinnostavan paikan ja merkkaa sen GPS laitteeseen, on se siitä helppo varmuuskopioida yhtä nappia painamalla tietokoneelle turvaan. Näin POI tiedostot ovat tallella mikäli ne sattuisivat GPS laitteesta poistumaan/poistamaan.

Basecamp ohjelmassa on yksi valokuvaajaa kiinnostava ominaisuus. Sillä pystyy GeoTaggaamaan valokuvansa suhteellisen vaivattomasti. Toimenpide vaatii tietysti sitä että valokuvausreissulla on mukana GPS laite joka jäljittää kuljettua reittiä ja että GPS laitteen ja kameran kello on samassa ajassa. Tosin tämäkään ei ole aivan välttämätöntä, se vain helpottaa toimenpidettä. Ohjelmalla pystyy korjaamaan aikaeroja, ne täytyy vain tietää. GeoTaggaaminen ohjelmalla on helppo toimenpide. Siirretään kuvat kamerasta tietokoneelle kansioon, tämänhän tekee yleensä kameran oma ohjelma, liitetään GPS laite tietokoneeseen, avataan Basecamp, klikataan kuljettua reittiä hiiren oikealla näppäimellä ja valitaan kohta GeoTaggaa kuvat. Sitten vain vastaillaan näytön kysymyksiin. Ja netin kuvasivuistoista ainakin Picasa ja Flickr tunnistavat nämä GeoTagatut kuvat ja osaavat sijoittaa ne kartalla oikeille paikoille. Tästä ominaisuudesta on mielestäni paljon apua varsinkin maastokuvauskeikoilla. Kuvien ottopaikka ei aina ole selvänä mielessä, mutta näin saadaan sijainti kuviin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.