Aisat ja vetovaljaat koiralle

Olen tähän postaukseen koonnut kokemukset ja ohjeet kirjottamastani ja tekemästäni vetoaisojen ja -valjaiden tekemisestä ja käyttämisestä koiralla. Nämä samat asiat löytyivät aikaisemmin nurkkaus.net sivuilta, mutta rakennemuutoksen takia ne ovat nyt täällä. Vetovaljaat ja aisat ovat nyt käytössä jo kolmannella koiralla, sen jälkeen kun ne valmistettiin.

Materiaali ja tarvikkeet

Aisojen materiaali on alumiinista sähköputkea, eli sellaista jota käytetään sähköjohtojen suojana. Sitä saa ostettua sähkötarvikkeisiin erikoistuneista liikkeistä. Yleensä 3 metrin pituisina salkoina. Itse ostin omani Ylöjärven sähkötarvikkeesta, koska se sattui olemaan työmatkan varrella. Tarvitsin kaksi halkasijaltaan 20 mm salkoa eli yhteensä 6 metriä. Tosin kaikki ei mennyt aisoihin, pitäähän sitä olla harjoittelun varaa. Lisäksi tarvitsin 2 alumiinista liitoskappaletta, millä luokka ja aisat liitetään toisiinsa. Palomiehen hakoja tarvitaan 4 kappaletta aisojen kiinnittämiseen valjaisiin ja vedettävään esineeseen. Kiinnitykseen tarvitaan myöskin 4 sakkelia. Lisäksi tarvitaan 5 mm pultteja, isoja aluslevyjä ja lukkomuttereita kokoamiseen. Ja 3,2 mm pop-niittejä. Ja tottakai pop-niitti pihdit, ruuvimeisseli ja kiintolenkki, porakone ja porakoneen teriä. Ja jousi millä alumiiiniputken saa väännettyä muotoonsa sekä putkileikkurit, millä alumiiniputken saa helpoiten poikki. Ja tottakai valjaat, niitä ei pysty tekemään itse. Itse tilasin valjaat Börjes Kotimäki webbikaupasta. Niihin teki tosin suutari pieniä muutoksia, jotta niistä saisi istuvat juuri meidän koiralle.

Aisojen valmistaminen

Aisojen valmistaminen aloitettiin pätkäisemällä toinen alumiinisalko kahteen osaan. Niiden toiseen päähän taivutettiin jousen avulla 90 asteen kulma. Sitten katkaistiin toisesta alumiinsalosta reilun puolentoista metrin pätkä joka taivutettiin luokaksi jousen avulla. Luokan halkaisija oli reilusti enemmän kuin koiran leveys, se vaan katsottiin "näppituntumalla" ja taivutettiin. Samoin kuin luokan korkeus. Luokan tulee olla selvästi irti koirasta, mutta kuitenkin niin lähellä, ettei aisojen kiinnittäminen valjaisiin ole liian vaikeaa. Tämä kaikki pitää tehdä ottamalla vähän väliä mallia koirasta ja mittailemalla osia. Kun luokka on oikean muotoinen se katkaistaan sopivan kokoiseksi. Luokka kiinnitetään aisoihin liitoskappaleiden avulla ja niittaamalla ne pop-niiteillä kiinni. Luokan tehtävänä on vain pitää aisat irti koirasta ja muutenkin koko rakennelma ryhdissään. Pop-niitit kestävät tässä käytössä hyvin, sillä luokkaan ei kohdistu mitään suuria rasituksia. Koko koiran ja vedettävän esineen paino kohdistuu vain aisojen niihin osiin missä ei ole liitoksia. Allaolevista kuvista selviää rakenne helpommin.

Saksanpaimenkoira nartulle Karolle jolle aisat alunperin valmistettiin, oli seuraavanlaiset mitat: paino sellaiset 33 kg ja säkä n. 60 cm, aisoille tuli seuraavanlaiset mitat: Luokan leveys 32 cm, luokan korkeus 35 cm (mukana aisojen mutkat) ja aisojen pituus 140 cm.

Kiinnittäminen valjaisiin

Aisat kiinnitetään valjaisiin sakkelin ja palomiehenhaan avulla. Kun aisat on saatu koottua mitataan oikea kohta sakkelille. Sakkeli kiinnitettän 5 mm pultin ja lukkomutterin avulla aisaan. Sakkelin omaa kiinnitystappia ei voi käyttää koska sen paksuus on niin suuri, että putken läpi porattavasta reijästä tulee liian iso. Tämä heikentää kiinnityskohtaa ja aiheuttaa putken katkeamisen kiinnityskohdasta, jos putkeen tulee poikittaista rasitusta. Mutta 5 mm reikä on vielä tarpeeksi pieni, ettei se heikennä rakennetta. Ja 5 mm pultti on tarpeeksi tukevaa tekoa kestääkseen vedon aiheuttamaa rasitusta. Alumiiniputkea piti hieman puristaa lyttyyn sakkelin kohdalta, mutta lytistys ei ole suuri. Toinen vaihtoehto olisi ollut sakkelin kiinnityskohdan hiominen ohuemmaksi sisäpuolelta, mutta siihen ei ollut tarvetta. Kiinityksen voi myös tehdä nahkaremmillä suoraan sakkelista valjaiden renkaaseen. Tällöin palomiehenhaka jää pois.

Kiinnittäminen vedettävään esineeseen

Ahkio tai kärryt tai mitä nyt halutaankin vetää perässä, kiinitettän aisoihin myöskin sakkelin ja palomiehenhaan avulla. Putken päähän sopivaan kohtaa porataan 5 mm läpireikä ja kiinnitetään sakkeli siihen. Sakkeliin haka ja haka kiinni vedettävään esineeseen. Vedettävään esineeseen voi joutua tekemään vippaskonsteja, että siihen saa haat kiinni. Meillä on ensikäytössä muovinen lasten pulkka. Siihen tein vain 7 mm reijät etuosaan sopivalle kohdalle, ja pujotin haat reijistä kiinni.

Vetäminen

Vetämisessä on aluksi harjoittelemista. Koiran pitää opetella itselleen uusi erilainen tapa kääntyä, mutkista tulee loivia, sillä aisat ottavat koiraan kiinni tiukoissa mutkissa. Ja muutenkin uudet asiat ympärillä hermostuttavat ja ihmetyttävät koiraa. Harjoittelu vie aikansa. Ja aluksi tehdään vain lyhyitä ja kevyitä lenkkejä, että lihakset tottuvat töiden tekoon. kokemuksen perusteella voin nyt sanoa, että Saksanpaimekoira oli paras vetäjä. Se oikeen nautti hommista ja oli todella innoissaan päästessään vetohommiin. Valkoinenpaimenkoira ja Bokseri eivät sen sijaan olleet kovinkaan nopeasti lämpeneviä tähän vetotouhuun. Valkkari pelkäsi koko ikänsä vetämistä, teki sitä kyllä mutta selvästi näki, että aisat hermostuttavat sitä. Sen kanssa vetohommat jäivät vähiin. Ja Bokseri, se nyt on sitten Bokseri. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Loppuyhteenveto

Mitä tälläiset valjaat ja aisat sitten kustansivat? Tarvikkeet olivat noin 30 €, valjaat itsessään noin 50 € Pop-niiteille, jouselle ja putkileikkurille en sano arvoa koska sellaiset löytyivät omasta takaa. Työtunteja suunnittelun kanssa meni noin 25, se oli omaa aikaa, jolle ei voi mitata arvoa rahassa. Ja lasten pulkka oli omasta takaa.

Kannattiko aisojen teko itse? Minun mielestäni kannatti. Tarjolla olisi ollut rottinkisia aisoja, mutta halusin nykyaikaiset ja helposti korjattavat aisat. Alumiini aisoihin on aina helppo tehdä rikkuneen osan tilalle uudet. Nämä nyt esitellyt aisat ovat versio 1. Ehkä joskus tulevaisuudessa kehitän mallia eteenpäin tai muutan rakennetta. Nyt harjoitellaan näillä ja katsotaan kuinka ne kestävät käytännössä. Lisää tietoa aisojen kohtalosta tulee varmasta näille sivuille. Valmiita piirustuksia ja tarkkoja työohjeita en aio aisoita antaa. Eikä se olisi mahdollistakaan, jokainen kappale on yksilöllinen ja tulee tehdä aina koiran mittojen mukaan. Mutta toivottavasti näistä ohjeista ja kuvista on hyötyä mikäli etsit tietoa koiran vetovaljaista ja vetoaisoista.

Valjaat sivusta

Valjaat edestä

Valjaat sivusta

Aisat ja luokka erillään


Aisat ja luokka kiinnitettyinä
Valmis setti. Valjaat ja aisat. Pehmuste luokassa on optio ja lähti kävelemään parin ensimmäisen kerran jälkeen.


Aisan kiinnityskohta valjaisiin

Aisan kiinnityskohta vedettävään esineeseen.

Karo ja aisat. Näin sitä mennään


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.