lauantaina, toukokuuta 12, 2012

Historiaa lähiympäristössä

Vähän joka paikkakunnalta löytyy jos jonkinlaista museota ja nähtävyyttä. Yleensä vielä enemmän tai vähemmän opastettuina, on kylttiä ja esitettä. Mutta löytyy myös paikkoja, joita ei ole esitelty missään ja joista ei oikeen tahdo löytyä tietoa juuri mistään. Ei välttämättä edes ehtymättömästä tiedonlaarista netistä.

Itse törmäsin jo vuosia sitten yhteen tälläiseen menneisyyden muistomerkkiin. Kyseessä on Tampereella Epilänharjulla oleva kivi, johon on kirjoitettu nimiä. Tämä kivi on muistomerkki Epilänharjulla kuolleille punaisille. Vuoden 1918 aikana käytiin Vapaussotaa tai Kansalaissotaa tai Kapinaa Tampereen alueella ja taisteluita käytiin myös länsipuolella kaupunkia Epilänharjun alueella. Vaikka Valkoisten pääjoukot hyökkäsivätkin punaisten Tampereelle idästä Vehmaisten suunnalta. Vehmaisissa on marsalkka Mannerheimin patsaskin, joka sieltä kalliolta katselee Tampereelle päin.

Tämä punaisten nimiä sisältävä kivi ei ole mikään virallinen muistomerkki, vaan siihen on nimet kirjoittanut aikalainen joka sittemmin ammuttiin. Kivi on melko iso luonnonkivi, jonka yhteen sivuun on kirjoitettu vuosiluku 1918 ja ihmisten nimiä. Kirjoitukset ovat tänä päivänä kovin haalistuneet ja osittain sammaleen alla. Mutta tarkasti tutkimalla niistä saa selvää. Kivi sijaitsee Epilänharjulla kulkevan polun varrella, polusta hieman Tohloppijärveen päin. Se on siis hyvin saavutettavissa. Kivi on näkyvissä polulle, kun oikeen tarkkaan katsoo. Kiven koordinaatit ovat seuraavat: N 61°30.949' E 23°39.150' .


Näytä suurempi kartta

Netistä löytyy seuraavaa tietoa kahdelta eri sivustolta tästä kivestä. Punainen Pispala kirjoittaa näin:
Punaisten muistokivi Epilänharjulla.
Joku on kunnioittanut Epilänharjulla kaatuneita punaisia kirjoittamalla muistamansa nimet harjulla seisovaan kivenjärkäleeseen. Kivessä on toistakymmentä nimeä, moni jää puuttumaan. Kirjoituksen tekijästä ja ajankohdasta ei ole tietoa.

Kivessä on nimet:
Työväenmuseo Werstas kirjoittaa näin:
Epilänharjun päällä Tohlopinpuoleisessa hongikossa polun varrella ison kiven tasaisessa pinnassa kirjoitettu vuosiluku 1918 ja sen alla toistakymmentä nimeä. Nimetyt henkilöt ovat kansalaissodan uhreja ja pääosin tamperelaisia, ylöjärveläisiä tai pirkkalalaisia ja menehtyneet Epilän taisteluissa tai teloitettu taistelujen jälkeen.

Kiveen listatuista nimistä suurin osa löytyy Sotasurmat-projektin tietokannasta:
Kalle Laine, renki, Pirkkala, kaatunut 26.3.1918
Daavid (Taavetti) Tonttila, tehtaan työmies, Pirkkala, kaatunut 26.3.1918
Iisak (Isak Annanp.) Nurmi, työmies, Pirkkala, kaatunut 26.3.1918
Martti Koivunen, entistäjä, Pirkkala, kaatunut 26.3.1918
Otto Lehmus, suutari, Ylöjärvi, kaatunut 27.3.1918
Kalle Salminen, työmies, Ylöjärvi, kaatunut 26.3.1918
Juho Kilpinen, työmies, Ylöjärvi, kaatunut 3.4.1918
Lauri Kilpinen (ei löydy tietokannasta)
Maunu (kivessä Mauno) Nieminen, sorvari, Pirkkala, kaatunut 4.4.1918
Vilho Nurmela, työmies, Tampere, haavoittuneena kuollut 5.4.1918
A.P. (Antti Penjami) Mäkikylä, virkatalojen tarkastaja, Ylöjärvi, murhattu 8.4.1918

Mäkikylä poikkeaa sosiaaliselta asemaltaan ja kuolinpäiväykseltään muista, mutta hänet teloitettiin ilmeisesti "punaisten sympatiseeraajana".

Alla toukokuussa 2012 otettuja valokuvia kivestä.

Näkymä muistokivelle Epilänharjulla menevältä polulta.

Muistokivi läheltä.

Muistokivessä näkyvää kirjoitusta.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista.
    Kävisin ehdottomasti paikalla, jos olisi lyhyempi matka.

    VastaaPoista

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.