torstaina, syyskuuta 09, 2010

Kulkemista GPS seurannassa. Testissä 3 eri ohjelmaa.

Kulkemista GPS seurannassa eli 3 eri GPS-pohjaista ohjelmaa kännykkään helpottamaan liikuntasuoritusten tarkkailua ja seurantaa. Päätin tehdä tälläisen semi-empiirisen testin ja tutkimuksen näiden kolmen ohjelman kesken. Nämä ovat tosiaan vain ja ainoastaan omia mielipiteitäni, enkä ole saanut ohjelmien valmistajilta mitään hyödykkeitä testin lopputulokseen vaikuttamaan. Puhelimena, johon ohjelmat on asennettu, toimii vuoden verran käytössä ollut Nokia E75, jossa on uusin mahdollinen ohjelmaversio (211.12.01). Testinä toimi kolmena perättäisenä päivänä koirien ulkoilutuslenkki, joka käveltiin samaan suuntaan samoilla teillä eri ohjelmien seuratessa kulkua. Joka kerralla puhelin oli samassa taskussa, takin vasemmalla puolella. Ei ehkä täytä varsinaisen tieteellisen tutkimuksen tuntomerkkejä otantojen määrän suhteen eikä absoluuttisten olosuhteiden suhteen, mutta ensivaikutelmaa ja mielipidettä pystyy muodostamaan.

Ohjelmina ovat Sport tracker, Endomo tracker ja MapMyTrack. Olen käyttänyt jokaista ohjelmaa aikaisemmin, sekä tässä puhelimessa että osaa Nokia E65 mallissa, joten niiden käyttö on tuttua.

Sport tracker, ilmainen. Ovi-kaupasta. Linkki harjoituksiin.
versio 3.51(0) (S60 3.2)

Lämpötila n. 14 °C, puolipilvistä, sunnuntai 5.9. klo 1930.

Ohjelma käynnistyy suhtkoht nopeasti. Ja satelliitit löytyvät aGPS:n avulla hyvin. Aloitussivulla on näkyvissä nopeus, matka, harjoitusaika ja sydämen syke sekä karttanäkymä, mikäli se on kytketty päälle. Kartta on OpenStreetMap tuotantoa. Kartta ladataan datayhteyden avulla, aivan kuin tietojen lähetyskin tapahtuu. Eli käytöstä aiheutuu jonkin verran kuluja, tosin kiinteähintainen datapaketti ei paljon hetkahda näistä tietomääristä. Ohjelmasta löytyy muitakin näyttömahdollisuuksia, joissa näkyy eri tietoja. Itse en näistä muista tiedoista paljon välitä. Ohjelma laskee myös askeleet, mikäli puhelin sitä tukee. Ja sen saa yhdistettyä sykevyöhön, niin näytöltä näkee harjoituksen syketasoja. Harjoitusta ladattaessa nettipalveluun voi valita kenen kanssa tiedot jakaa, sekä sen jakaako sen myös Facebook:iin.


Ohjelman nettisivu on melko raskas flash:iin perustuva. Jokaisesta harjoituksesta näkyy kuljettu reitti kartalla, sekä nopeus, matka, kalorimäärät, keskinopeus että viivadiagrammi nopeudesta ja korkeuseroista. Kartta web sivulla on Google Mapsista. Sivustolla näkyvät harjoitukset voi joko jakaa kaikille, tai sitten vain harjoituskavereille, eli ne vaativat kirjautumisen sivuilla. Olisi ehkä hyvä jos sivustosta olisi olemassa vielä joku lite versio tai mobiiliversio. Itse kaipaisin sivustolle karttanäkymää missä näkyy 10 viimeisintä harjoitusta, sellaista kuin ohjelman beta-versiossa oli. Tai ehkä jopa sellaista karttanäkymää mihin voi valita reitit mitkä näkyvät samalla kartalla. Näin voisi vertailla harjoituksia.

Ohjelma antoi harjoituksesta seuraavanlaiset tulokset.
Kesto: 37.48 min
Matka: 4,04 km
Keskinopeus: 6,4 km/h
Askelia: 4258
Kulutettu energia: 287,5 kCal

Positiivista:
  • Monipuoliset näytöt.
  • Nopea käynnistyminen.
  • Hyvä kartta, jonka näkymisen voi valita päälle/pois.
  • Tiedon siirtäminen sujuvaa.
  • Tiedon jakaminen Facebook:iin automaattisesti.
  • Suunniteltu Nokia puhelimia varten, Sympian käyttöjärjestelmälle.
Negatiivista:
  • Suunniteltu Nokia puhelimia varten, Sympian käyttöjärjestelmälle.
  • Ei saatavana muille käyttöjärjestelmille, olet kiinni Nokian malleissa.
Endomondo tracker, ilmainen. Ovi-kaupasta. Linkki harjoituksiin.
versio ?

Lämpötila n. 14 °C, puolipilvistä, maanantai 6.9. klo 20

Ohjelma käynnistyy suhtkoht nopeasti, ja sateliitit löytyvät hyvin. AGPS auttaa tässäkin. Aloitussivulla on näkyvissä matkan kesto, nopeus ja pituus. Live karttaa ei ole saatavilla puhelimen näyttöön. Harjoituksen jälkeen kuljetun reitin saa ladattua näytölle Google Maps karttapohjalle. Harjoitus ladataan automaattisesti nettipalveluun ja sen pystyy jakamaan automaattisesti Facebook:iin, jos niin haluat. Tästä aiheutuu jonkin verran tiedonsiirtokuluja. Kiinteä datapaketti auttaa tässäkin.


Web-sivu on tässäkin melko raskas. Sivustolta näkee tiedot suorituksista sekä ilman kirjautumista tai kirjautumalla sivustolle. Sivu näyttää harjoituksesta kuljetun reitin kartalla ja erilaisia tietoja harjoituksesta.

Ohjelma antoi harjoituksesta seuraavanlaiset tulokset.

Matka: 3,55 km
Aika: 36.23 min

Positiivista
  • Selkeä näyttö
  • Alusta vapaa, toimiin niin Sympian, iPhone kuin Android laitteissa, sekä monessa muussa kännykässä nettisivuilla täydellistä tietoa, sekä Garminin GPS laitteissa.
  • Jakaa tiedon automaattisesti Facebook:iin, jos niin haluaa.
  • Sykevyön liittäminen harjoitukseen
Negatiivista
  • Ei live karttaa kuljetusta reitistä.
  • Vähän tietoja tarjoava näyttö.
  • Luotettavuus. Ohjelma antoi selvästi lyhyemmän matkan n. 500 m kuin kaksi muuta, vaikka aikaa kului suunnilleen saman verran.
MapMyTrack, ilmainen, ohjelman omilta nettisivuilta. Linkki harjoituksiin
versio 1.5.5

Lämpötila n 15 °C, pilvistä, tiistai 7.9. klo 2015

Ohjelma käynnistyy melko nopeasti, löytää satelliititkin hyvin, mutta näytössä näkyvän kartta-aineiston lataaminen kestää pitkään. Kartta on OpenStreetMap tuotantoa. Ohjelma tarjoaa näytössä monia eri tietoja, mutta niitä joutuu selaamaan eri sivuilta. Kartta pysyy näkyvissä koko ajan. Kartta on mahdollista piilottaa, näin ei synny datasiirtokuluja.


Web sivu on hyvin samantapainen kuin aikaisemmissakin. Latautuminen voi kestää. Sivuilla on tarkempaa tietoa harjoituksista ja isommat karttanäkymät. Sivujen kartta pohjautuu Google Mapsiin. Tietoja omista harjoituksista näkee sekä kirjautumatta palveluun tai kirjautumalla.

Ohjelma antoi harjoituksesta seuraavanlaiset tiedot.

Matka: 4,07 km
Aika: 37.36 min
Keskinopeus: 6,0 km/h

Positiivista:
  • Monipuoliset tiedot
  • Toimii Sympianissa ja iPhonessa
  • Mahdollisuus seurata etenemistä Live karttalta. Kartan voi piillottaa.
  • Mahdollisuus liittää omille nettisivuille tai muualle nettiin (blogit, foorumi allekirjoitukset...) omaa sijaintitietoa tai kuljettua reittiä
Negatiivista
  • Ei jaa tietoa Facebook:iin
  • Vähän tietoa per sivu
  • Kartan hidas latautuminen kännykässä
Mikä näistä ohjelmista on sitten paras? Jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa. Endomondo tracker päihittää kaikki yhteensopivuudellaan. Ohjelma toimii kaikissa mielenkiintoisissa puhelimissa oli ne sitten Sympian käyttöjärjestelmällä varustettu tai hypetettyjä iPhoneja tai nousevia Google Android käyttöjärjestelmiä. Tosin siinä ei ole kovinkaan monipuoliset tiedot puhelimen näytöllä. Ja ohjelman luotettavuus on vielä hakusessa, ainakin itsellä. Antoihan se n. 500 m lyhyemmän matkan kuin kaksi muuta. Voi olla että ohjelmaa pitää vielä testata samalla reitillä, että saadaan varmistettua tulokset.

Sport Tracker tarjoaa monipuolisimmat näytöt ja tiedot harjoituksesta, ja siihen saa ohjelmaa varten suunnitellun sykevyön kiinni. Tosin kysymys siitä onko sykevyö ja puhelin parempi yhdistelmä kuin sykevyö ja rannevastaanotin on ratkaisematta. Urheilun ja siinä tapahtuvan hikoilun kannalta rannevastaanotin on ehkä kestävämpi. Mutta jos kannat mukanasi puhelinta eikö siihen ole sitten hyvä yhdistää kaikki samaan. Kun kerran puhelimesta on mahdollista saada paljon monipuolisempaa tietoa ulos, satelliittipaikannin ja kaikki. Tosin puhelinten veden kestävyyttä voisi parantaa. Kun kerran Nokialaisetkin voivat mennä rikki jos niillä puhuu tultuaan suihkusta. Kuinka mahtavat kestää hikeä ja taskuun tiivistyvää kosteutta? Omani on kestänyt, ainakin tähän asti.

MapMyTrack on hieman raskas ja hidas toimimaan. Varsinkin kartan latautuminen kestää. Ohjelman antamat tiedot ovat melko monipuolisia, mutta ne on hajautettu usealle sivulle. Itse en saanut tästä ohjelmasta positiivisia tunteita joku voi tykätä mutta minä en.

Omaksi valinnakseni, ainakin toistaiseksi jää Sport Tracker, ainakin tähän Nokian puhelimeen. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sitä ei tiedä. Mikäli puhelinmerkki pysyy Nokiana niin pysyminen Sport Trackerin käyttäjänä on itsestään selvää. Mutta mikäli vaihdan puhelinta Google Android pohjaiseen laitteeseen tai muuhun voi ainoa vaihtoehto olla Endomondo Tracker. Ja sykevyön hankkiminen on vielä työnalla. En tiedä saanko siitä tarpeeksi vastinetta rahoille, näillä harjoitustavoilla ja määrillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.