tiistaina, elokuuta 24, 2010

Kuvaus yhteenvetoa ja Tampereen kuvauspaikkoja

Niin siinä taisi päästä käymään, että kuuma ja kaunis kesä taitaa olla pikkuhiljaa ohi. Tätä kirjoittaessa Mansessa on vaivaiset 14 °C lämpöä ja taivaalta on tippunut vettä reilun 2 mm edestä, ainakin sääasema tuollaisia tietoja ilmoittaa. Mennään siis hyvää vauhtia kohti syksyä ja uudenlaisia kuvaus haasteita. Nyt on hyvä tehdä yhteenvetoa kesän kuvauksista.

Pääsääntöisesti kesän kuvaukset olivat melkoisia räpsyjä. Kuvia tuli otettua Canon EOS400D ja Canon Powershot D10 kameroilla melkoseen tahtiin, ja raskaalla kädellä niistä karsittiin osa nettiin näkyville, sekä Picasaweb:iin että nurkkaus.net:in puolelle. Ja teetettiin osa kuvista Ifolorilla paperikuviksikin. Taidan olla vielä sen verran vanhanaikainen ihminen, että haluan parhaimmat ja näyttävimmät kuvani paperiversioina. Ja onhan se helpompaa lasten kuvia näyttää isovanhemmille albumista kuin koneen näytöltä. Pääsääntöisesti kameraa käytettiin erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa mm. Tampereen Kukkaisviikkojen tapahtumissa ja maailmanpyörässä, parissa konsertissa ja parissa lentonäytöksessä. Tyypillistä loma-ajan kuvaamista. Ja kyllähän se videokamerakin kulkin mukana matkassa.

Mielenkiintoisimpina kuvinani tältä kesältä pidän ainakin Jämillä otettuja Supemarine Spitfire Mk. XVI:n kuvia sekä Pirkkalassa otettuja P-51 Mustang:n kuvia. Ei ehkä laadullisesti tai teknisesti, mutta kuvauskohteena. Tuollaisia kohteita ei tule ihan joka päivä härmässä vastaan.


Canon EOS400D. ISO: 200, Valotusaika: 1/400 s, Aukko: 7.1, Polttoväli: 300mm


Canon EOS400D. ISO: 200, Valotusaika: 1/1250 s, Aukko: 11.0, Polttoväli: 300mmNokia E75. ISO: 64, Valotusaika: 1/1000 s, Aukko: 2.8, Polttoväli: 3.7mm

Kaiken kaikkiaan eri nettigallerioihin on tämän kesän aikana tullut melkoisesti täytettä. Picasweb:ssä on tällä hetkellä 931 valokuvaa ja nurkkaus.net:n puolella on 1648 valokuvaa. Ja Youtubessa on 100 videoita. Niitä voi käydä katsastelemassa linkkien takaa, ja kommentoimassa. Taitaa olla jonkinlaisen juhlan paikka, tosin taidan juhlia ihan keskenäni näitä saavutuksia.

Toinen asia mihin ajattelin ottaa kantaa ovat Tampereen kuvauspaikat. Usein kuulen kysyttävän kysymyksen missä on hyvä ottaa valokuvia Tampereella? Eihän tähän ole yksiselitteistä vastausta. Sehän vähän riippuu siitä mitä haluaa kuvata. Mutta kyllä Tampeelta voi löytää kivoja kuvauskohteita. Meillä on rakennuksia, sekä uusia että vanhoja, joista saa hyviä kuvia. Kunhan vain ottaa huomioon valaistuksen, esimerkkejä vaikka täältä tai täältä. Löytyy järviä ja metsiä, joissa saa kuvattua. Ja 'urban explorer'-hengessä löytyy vanhoja ja hylättyjä taloja, tehtaita ja muita rakennuksia tai vaikka vanhoja juoksuhautoja. Ja korkeita paikkoja, mistä pääsee ottamaan kuvia yläperspektiivistä, löytyy monia. Niin rakennuksia kuin luonnonmuodostelmia. Yhtenä apuna kuvauksien suunnittelussa voi vaikka käyttää tätä sivustoa. Sieltä löydät joka paikalle ajan jolloin aurinko on ns kultaisessa tunnissa, golden hour. Eli auringon nousun tai laskun ajan, jolloin valo on jonkun opin mukaan parhaimmillaan tunnelmallisten valokuvien ottamiseen.

Vaikka en tähän varsinaisia Tampereen hyviä valokuvauspaikkoja luettelekaan, jokainen voi niitä itse etsiä kartoista tai katsoa missä muut ovat kuvanneet, toivotan kaikille onnea valokuvaamiseen täällä Tampereen alueella. Tärkeintä on että kuvaat, itsellesi. Vain kuvaamalla ja kokeilemalla voit kehittyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.