keskiviikkona, heinäkuuta 28, 2021

Isokarin majakka

Näin Koronan jyllätessä maailmalla ja vähän täällä Suomessakin piti kuitenkin johonkin pikku kesälomareissulle päästä. Ja koska kotimaanmatkailua  niin suositaan, ja se taitaa olla pikkasen helpompaakin kuin ulkomaille reissaaminen, päätimme tehdä pikku kesäretken Isokarin majakkasaarelle. Matka bookattiin netistä ja reissuun lähdettiin M/S Kertulla Uudenkaupungin satamasta.

Helppoa kuin heinänteko, netistä varaus laivalle, ja autolla kohti Uuttakaupunkia. Tosin itse kiersimme Rauman ja Kustavin kautta. Jäi Uusikaupunki sopivasti siihen väliin, mutta tulipahan ajeltua pitkin poikin pikkuteitä. Ja siinä samalla poikettua myös Laitilan Virvoitusjuomatehtaan myymälässä hakemassa pari makua Kukko-olutta.

Mutta takaisin majakkaretkeen. Ajatukset pois oluista. Koko kesän auringon paisteet ja hellelämmöt loppuivat kuin seinään ja vaihtuivat vesisateeseen, tuuleen ja alle 20 °C lämpöön. Mutta se ei haitannut matkustamista ja mielenkiintoista kohdetta. Allekirjoittanutta kiinnosti tietenkin itse majakka, mutta kuuluuhan osa saaresta Selkämeren kansallispuistoon, joten tuli samalla kierrettyä taas yksi Suomen kansallispuistoista. 

Vaikka eletään vasta heinäkuun loppupuolta, oli osa saaren luonnosta jo keltaisen eri sävyissä. Tämä ei kuitenkaan  johtunut ruskasta vaan kesän kuivuudesta. Mutta luonto oli silti näkemisen arvoista.

Majakka itse on valmistunut 1833 ja sen valon korkeus on 49,4 m. Eli korkeus majakan valon keskikohdasta merenpinna tasoon. Majakka itse on 30/37 metriä korkea. Majakan huipulle, loiston luo johtaa miltei 200 askelmaa. 

Alla kuvia Isokarista. Otettu Olypus TG-5 pokkarilla. Sen verran sateinen sää, että drone jäi maahan. Mutta onneksi pokkari on vesitiivis, niin voi huoletta ottaa kuvia.


Vanha luotsiasema







Lagooni keskellä saarea




Majakka sisäpuolelta. Puiset tukirakenteet ja tiilistä muurattu ulkokuori.

Portaat ylöspäin.

Epäonnistunut kuva, mutta katsotaan ylhäältä alaspäin.

Huipulla tuulee, tai tässä tapauksessa myös sataa.

Majakan linssistö


Tukeva ulko-ovi graniitti pielineen













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.