tiistaina, heinäkuuta 27, 2021

Historiaa: Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiö

Maakuntamatkailulla Satakuntaan poikkeiltiin ihan sattumalta Rauman lähistöllä Sammallahdenmäen pronssikautisella hautaröykkiöllä. Mitään sen suurempia etukäteistiedusteluja tekemättä mentiin paikanpäälle katselemaan ja ihmettelemään. Kalliolla entisen merenrannan lähistöllä on useita muinaismuistoja ja koko hautaröykkiöalue on Unescon maailmanperintölistalla. 

Pronssikausihan ajoittuu Suomessa  1700 eaa - 500 eaa välisen ajan, eli aikamatka Sammallahdenmäellä on jopa 3500 vuoden taakse. Paikkalla olevat hautaröykkiöt ovat erilaisia kivistä kasattuja kekoja tai kasoja. Joko neliskanttisia tai spiraalinmuotoisia tai sitten kuin kiuaskivikasoja. Vaikka paikka ei ensinäkemältä allekirjoittaneelle tarjonnut mitään suurta ahaa-elämystä, että nyt ollaan jonkin suuren äärellä, alkoi se siellä kulkiessa ja katsellessa, ja päästettäessä mielikuvitus valloilleen muodostaa melko vaikuttavaa kokemusta. 

Elämä pronssikaudella tuskin on ollut helppoa. Ihmisille ei varmaan jäänyt paljon aikaa mihinkään ylimääräiseen, hengissä pysymisen lisäksi. Piti rakentaan puusta ja oljista pitkätaloja, kaskiviljellä ja metsästää ja kalastaa, jos meinasi elää. Ja mahdollisuuksien mukaan käydä kauppaa muiden ihmisten kanssa joko Scandinaviassa, Venäjällä tai Baltiassa ja jopa Keski-Euroopassa saakka. Kaiken tämän lisäksi oli kuitenkin tärkeää kasata kiviä erilaisiin isoihin kekoihin. Näissä hautaröykkiöissä pitää olla aikansa tärkeitä ihmisiä haudattuna.

Sen pidemmittä mietinnöittä alla muutama valokuva röykkiöistä. Kuvat otettu Olympus TG-5 pokkarilla ja ilmakuva DJI Mavic Mini dronella.












Tässä karttalinkki paikanpäälle ja linkki paikan nettisivuille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.