maanantaina, tammikuuta 20, 2020

Videon tekemistä

Pientä kikkailun poikasta näin talvilomaviikon aluksi piti keksiä. Netti on täynnä hienoja maastopyöräily ja melonta, sekä muita action videoita joissa on kuvan päälle upotettu nopeusmittarita ja karttoja sekä muita mahdollisia tietoja. Rupesi kiinnostamaan saisiko minulla jo olemassa olevalla kalustolla sellaisia videoita aikaiseksi. Siis lähinnä mitä kaikkea tarvitaan että videon päälle saadaan lisättyä lay-outteja jotka saavat tietonsa jostakin. Ja vielä aikalailla autenttisen tiedon.

Helpoin vaihtoehto on tietenkin hankkia sellaista kalustoa jossa nämä "hienoudet" on klikkeinä mukana, sekä kamerassa että softassa. Yksi tällainen vaihtoehto on GoPro Hero sarja tai Garmin Virb sarja, actionkamera jolla saa aikaiseksi edellä kuvattua videota. Toinen mahdollisuus on minultakin löytyvä Olympus TG5 pokkarikamera, joka jonkinlaista gps dataa liittää videokuvaan. Olen sitä muutaman kerran kokeillut, mutta en tykännyt lopputuloksesta. Ensinnäkin mahdolliset tietokentät videon päälle olivat mielestäni vähän "kökköjä" eli eivät mielyttäneet minua. Toiseksi koko editointi tietokenttien kohdalla piti tehdä puhelimella tai tabletilla, ja se oli hieman hidasta ja hankalaa. Sen verran "old-school" taidan olla kun olisin halunnut tehdä videoeditoinnin alusta loppuun tietokoneella.

No, näiden alkupuheiden kautta itse projektiin. Voiko olemassa olevalla kalustolla kikkailla videon päälle tietokenttiä? Lyhyt vastaus voi. Se onko se kannattavaa onkin sitten eriasia. Vaiheita oli ainakin minun setissäni monta ja aikaa kului. Lähdetään liikkeelle alkuvalmisteluilla.

Olin menossa pyörällä Länsi-Tampereelta Tammelaan, joten pikkupätkän keskustan läpi pyöräilyä voisi tallettaa kameran kennolle. Fuji XP80 tankoon kiinni ja nauhoittamaan videota. Saman aikaan toisella puolella tankoa oleva Garmin Oregon 600 tallentamaan jälkeä, joko .gpx tai .fit muodossa. Ja eikun polkemaan Amurista Tammelaa kohti. Tämä oli vielä helppo ja selkeä osuus. Kotona kamerasta ja gepsistä data tietokoneelle ja editoimaan. Latasin Garmin Virb Edit ohjelman millä pystyy lisäämään videotiedoston päälle tietokenttiä .gpx tai .fit tiedostoista. Virb Edit ei kuitenkaan ymmärtänyt kameran .mov tiedostoa, se piti saada .mp4 muotoon. No, tässä kohtaa apuun tuli vanha kunnon VLC, sillä kun pystyy muuttamaa .mov tiedoston .mp4 muotoon. Tosin minun koneellani tuo 10 minuutin videoklippi muutti muotoaan varmaan reilun tunnin verran. No siinä välissä kerkisi tekemään makaroonilaatikon.

Seuraava vaihe oli importata tuo .mp4 Virb Editiin ja taas renderoidään jotakin ja odotellaan. Itse tietokenttien lisääminen .fit tiedostosta oli helppoa ja video tuli puolivalmiiksi hetkessä. Tosin tässäkin vaiheessa oli pikkaisen opettelemista ja kokeilua. Mutta kun Virb Edit alkoi luomaan valmista videota taas odoteltiin. No tässä vaiheessa kerkisi peseen vähän pyykkiä. Tämä video kun vielä siirrettiin Adobe Premiere Elementsiin lisä editointia varten niin päästiin vähän tutummille vesille. Tosin sekin editori renderöi valmista videota siirtymineen ja tekstikenttineen melkoisen tovin. Tässä vaiheessa kerkisi hyvin viemään koiran lenkille.

Oma projektinsa oli tietenkin valmiin videon siirtäminen YouTubeen kaiken maailman katsottavaksi. Hetkeen en ole videoita lataillut tubeen, siihenkin oli tullut muutoksia.


Sen verran yhteenvetona voi laittaa tähän väliin, että kyllä onnistuu. Vaiheita on vaan melkoisesti ja pitää olla kärsivällisyyttä ja tehokas kone käsittelemään näitä suuria videoiklippejä. Ja jonkinlaista suunnitelmallisuutta. Mutta tästä on hyvä jatkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.