torstaina, tammikuuta 23, 2020

Patikointia: Kuttuniskan lenkki

Pikku patikoinnit näin tammikuulle Ylöjärven Kurussa. Karjulankoskelta lähtee n. 4 km rengasreitti, Kuttuniskan lenkki, Karjuanjoen vartta kohti pohjoista. Karjulanjoessa on tässä osuudessa merkittynä karttaan kolmekin kosken pätkää, joilla kahdella on oikeen nimetkin. On Ruukinkoski, heti Kuttuniskan sillan jälkeen, ja vähän sen jälkeen Sahakoski, ja sitten alempana vielä yksi nimetön koskenpätkä. Tämä Kuttuniskan lenkki kulkee osittain Karjulan joen molemmin puolin, pohjoisessa päässä on Kuttuniska ja sen silta, josta koko lenkki on saanut nimensä. Joen yli palataan taas n. 1 km etelämpänä, muutama sata metriä ennen lähtö/lopetuspistettä Karjulankosken patoa ja Kuru-Ruovesi maantietä. Siellä on myös pieni parkkipaikka kosken Kurun puolella, itse polku lähtee kosken Ruoveden puoleiselta sivustalta heti sillan jälkeen.

Ruukinkoskella on myös laavu, jonka yllä pitäjästä ei ole tietoa. Ihan hienolla paikalla, kohtuullisessa kunnossa oleva laavu, puuvaja ja wc sekä nuotiopaikka kosken rannalla. Tosin puita ei tällä kertaa liiteristä löytynyt joten tulistelut jäivät väliin.

Polku kulkee välillä aivan joen vieressä ja välillä koukkaa hieman kauemmaksi rannasta. Lenkin eteläpäässä on padon läheisyydessä asutusta ja mökkejä, mutta muuten lenkki kulkee metsässä. Välillä on hiljaista ja kuuluu ainoastaan virtaavan veden kohina, välillä kaukaisuudesta kuuluu metsätyökoneen tai muun maatalousvekottimen ääni. Ihan keskellä korpea ei ollakkaan, vaikka polku kuuluu osana Pirkan Taival reitistöön. Jatkamalla eteenpäin pääsee vajaan 20 km patikoinnin jälkeen Haukkajärvelle ja sitä kautta Helvetinjärven kansallispuistoon.

Välillä polulle on kaatunut reippaasti puita ja kulkija joutuu poikkelehtimaan ryteikön ohi ja läpi. Kovin paljon tätä lenkkiä ei huolleta, mutta hyvä vaan näin. Ja välillä on pikkaisen ylä- ja alamäkeäkin. Mutta kaiken kaikkiaan ihan mukava lenkki köpötellä ja viettää päivää.

Yhtenä tarkoituksena oli ottaa valokuvia, nyt kun joet täällä Pirkanmaalla ovat vielä ilman jääkantta ja vettä virtaa melkoisesti niissä. Sekä testata vähän videokuvasta ja videon valmistamista näistä ulkoiluista. Alla kuvakollaasi, ja enemmän kuvia isompina nähtävillä www.flickr.com/peepet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.