keskiviikkona, syyskuuta 18, 2024

Tallinna, syyskuu 2024

Pari lämpöistä päivää Tallinnassa syyskuun puolessa välissä. Taitaa olla kohta miltei kymmenkunta vuotta siitä kun olen Tallinnassa poikennut. Melkoisesti on kaupunki muuttunut tänä aikana. Sataman seutu on siisteytynyt ja uutta liikennejärjestelyä pukkaa urakalla. Kohta taitaa ratikalla päästä satamaan ja sieltä pois. Ja muutenkin on kulkuyhteyksiin panostettu, varsinkin jalankulkijoiden. Nyt jo ihan mielellään käveli kohti vanhaa kaupunkia ja keskustaa. Tuntui että autoilijat olisivat rauhoittaneet "koheltamistaan" ja liikenne vaikutti ei-niin-itäeurooppalaiselta mitä se joskus oli. Polkupyörä näkyi yllättävän paljon liikenteessä, niille rakennetuilla pyöräteillä.

Mutta se mikä ei ole muuttunut vanhoilta ajoilta, on tarjoilijoiden ja muiden aspahenkilöiden myrtsiys ja epäkohteliaisuus. Yhä edelleen ravintolassa saa odottaa kiukkuisen oloista töykeää henkilöä ruokalistan tai laskun kanssa. Jotenkin tuntuu että muissa Baltian maissa on jo päästy enemmän eroon tästä mielenlaadusta. Tosin tämä vain lyhyellä ja pienellä otannalla Tallinnan keskustasta. Ravintola hinnat lähentelevät vanhassa kaupungissa jo Suomen hintoja. Ei ole enää niin halpa kaupunki kuin joskus oli. Tosin sataman marketeista saa vielä edullisesti alkoholia ja tupakkaa. Taitaa suomalaista ne vielä houkuttaa.

Tällä kertaa kuljeskeltiin ympäriinsä vanhaa kaupunkia ja sen ympäristöä ihan turisteina, katseltiin ja kuvattiin mitä nähtiin. Balti Jaami Turg oli ihan koettava paikka, tosin ei sieltä mitään ostettavaa löytynyt. Ja vanhan kaupungin kadut ja kujat portaineen. Sen verran turisteja oltiin että Pyhän Olavin kirkon torniin kiivettiin katsomaan maisemia. Ihan ei huonojalkaiselle suositeltava paikka, joku 250 tai enemmän, erikokoista kierreporrasta ylös torniin.

Tälläkin kertaa, niinkuin viime vuonna Riikassa, oli mukana kameran korvikkeena pelkästään Samsung Galaxy S22+. Ja se kiinni DJI OM6 gimbaalissa videokuvaa tasoittamassa. Mutta silläkin pärjää kun tietää rajoitukset, vaikeata se vielä on mutta pikkuhiljaa kehitytään. Muutaman valokuvan laitan taas tähän blogiin. Ja videon kunhan sen saan koostettu.

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.