keskiviikkona, syyskuuta 13, 2023

Riika, syyskuu 2023

Sää suosi matkalaisia Latvian pääkaupungissa Riiassa syyskuun alkupuolella. Harvinaisen lämpimät keli osoivat kohdalle, päivisin päästiin yli 20 °C useaksi tunniksi ja öisinkin pysyttiin 15 °C yläpuolella. Shortsi kelit näin suomalaisittain. Majoituttiin mukavassa kolmentähden Hanza hotellissa "Stalinin hampaan" kainalossa. Vähän karu ympäristö, mutta kaiken kaikkiaan siisti hotelli. Aamupala oli vähän "itä-eurooppalainen" eli ei niin runsas kuin on totuttu, mutta menetteli.

Stalinin hammas, Latvian tiedeakatemia rakennus Riiassa. Tällaisia neuvostoarkkitehtuurin helmia taitaa olla itä-eurooppa pullollaan?

Kulkeminen Riiassa sujui suurimmaksi osaksi kävellen, sen verran lähellä vanhaa kaupunkia oltiin. Mutta varteenotettava kulkuväline on kyllä Bolt. Eli paikallinen Uberin korvaaja. Helppoa, nopeaa ja ennen kaikkea halpaa. Esimerkkinä kyyti lentokentältä hotellille. Pyysin hotellilta tarjousta kyydistä, kun kerran mainostivat järjestävänsä sellaisen. 35 € heidän kauttaan, Boltilla 11 €. Että silleen. Muutenkin ajeltiin Boltilla pitkin poikin kaupunkia, kun oli vähän pidempi siirtymä. 

Varaa muuten pikkurahaa mukaasi. Vessat maksaa niin yleiset kuin kauppakeskuksissakin. Yleisissä on yleensä "vessamummo" rahastamassa. 20 centtiä tai jotain. Ja kauppakeskuksissa sama hinta. Ravintoloissa tietenkin ilmaista. Ja muutenkin varalla on hyvä pitää euroja, vaikka kortit toimivatkin 90% varmuudella. Itse maksoin kaikki ostokseni ja maksuni kännykän NFC llä Google Walletilla. Hyvin toimi. Paitsi tietenkin ne vessat.

Onhan Riika vielä melkoista vastakohtaa, varsinkin ekonomisella puolella. Yhdellä kadulla voi olla parkissa Porshee, Bentleytä, McLarenia ja sellaisia korukauppoja ettei ikkunasta tohdi katsoa, ja seuraavalla kadulla huono-osaiset kaivelevat roskiksia syötävän toivossa. Ja toisessa korttelissa kaikki on tip-top ja seuraavassa vähän niin ja näin. 

Nähtävää riittää pariksi kolmeksi päiväksi ihan sopivasti. Niitä en lähde tässä luettelemaan, netti on väärällään matkakertomuksia. Muutaman valokuvan tietenkin laitan tähän blogiin ja linkin valokuva-albumiin. Ja tuonne loppuun videontekeleen.


Pyhän Pietarin kirkon tornista nähtynä.

Mustapäiden talo.Mustapäiden talon sisäpuolta

Haarniska

Riika by night


Koettelin itseäni tällä reissulla ja kamerana toimi vain Samsung Galaxy S22+ kännykkä ja DJI Osmo Mobile 6 gimbaali. Vaikeata oli näin kamerafriikille, joka on tottunut kantamaan mukanaan pokkaria ja järkkäriä eri objektiivineen. Mutta jotain sentään saatiin aikaseksi, ja mietintään jää millä seuraava reissu kuvataan. 

Niin ne valokuvat löytyvät flickristä Riika -albumista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.