maanantaina, kesäkuuta 19, 2023

Turku Airshow 2023

Vuoden 2023 päälentonäytös järjestettiin taas Suomen Turussa. Muutama vuosi edellisestä kerrasta on taas vierähtänyt, mutta tyytyväisin mielin suuntasin taas Turkuun. Ei ehkä lento-ohjelman mutta hyvien järjestelyiden takia. Ainakin edellisten kertojen kokemusten mukaan. Ohjelman ennakkotiedot antoivaat odottaa melko maltillista ja nähtyä näytöstä. Nykyaikaista sotilaskalustoa maassa ja ilmassa, ja itseään toistaen. Missä oli kaikki vanha, hidas potkurilla toimiva? Kai niitäkin olisi ollut saatavilla? Jos kommentoin viimevuotista Porin lentonäytöstä "köyhäksi" ei tämä Turun näytös paljoa siitä jäänyt. B-1B:t ylilentona hieman pelastivat päivää, mutta kaikkea kivaa jäin kaipaamaan.

Kun jätettiin laskuvarjohyppääjät ja lennokit väliin, niin ilmestyttiin paikalle juuri kun Klem kieppui taivaalla. No se taisikin olla sitä vanhaa kalustoa. DC-3 veteli vanhukseksi ketterästi kurvia taivaalla ja kiilteli komeasti auringonvalon osuessa kiiltävään pintaan. Sitten lentelikin Rajavartiolaitos tutulla kalustollaan, Dornier ja Super Puma noukki liikkuvan kuorma-auton lavalta ihmisen kyytiin. Tuttua niin monelta edelliseltä vuodelta. Ruotsalaiset lennättivät HKP16 eli tuttavallisemmin UH-60 Black Hawkia, näitäkin on tullut nähtyä ihan tositoimissa Balkanilla. 





Kohokohtana voidaan pitää USAF B-1B pommikoneiden ylilentoa. Oli ne isoja Suomen F/A18 Hornet saattokoneena näytti vaivaisen pieneltä siinä takana. Pommikoneiden  jälkeen alkoi todellinen sotilaskone show. MD500 ja NH90 helikopterit ja sen jälkeen RAF Chinook ja Falcons laskuvarjohyppääjät. Chinookkejakin on tullut näytyä tositoimissa Balkanilla.







Seuraavaksi lensinkin nykyaikaisista hävittäjistä Tanska erilailla maalattua F-16 Fighting Falcon ja heti sen perään hypättiin reilu 70 vuotta taakse päin kun VL Viima kieppui taivaalla. Sitten tuli Ruotsalaisten vuoro JAS39 Gripenillä ja seuraavaksi Woikoski Saab Safir koneillaan.





 Tästä olikin hyvä hypätä takaisin nykyaikaan Belgian ilmavoimat F-16 Fighting Falcon koneellaan joka oli myös maalattu erikoiskuvioilla. deHawilland Vampire edusti Suoman Ilmavoimien ensimmäistä suihkonekalustoa ja oli tähän väliin ilmassa. Seuraavaksi pääsi ilmaan Lapin Lennosto ja Ilmavoimien F/A18 Hornet. Suomalaisen Hornetin jälkeen rauhoitettiin korvia ja ilmassa oli Extra Duo, pari taitolentokoneita.





Lentonäytöksen päätti Sveitsin Ilmavoimat F/A18 Hornet koneellaan. 


Muutama valokuva tuli räpsittyä Canon EOS M50 mkII ja Sigma 150-600 mm yhdistelmällä. Enemmän kuvia Flickr Turku Airshow 2023 albumissa.

Tähän loppuun vielä muutama purnaus. Vaihtakaa nyt jo se kuuluttaja toiseen, sama ääni vuodesta toiseen. Tiivistäkää lentonäytöstä osittain niin ettei odotusaikaa tule liikaa. Pikkukoneet lähikentällä, josta voivat nousta ja odottaa esitysvuoroaan. Tulevat sitten linjalle tiivissä tahdissa edellisen poistuessa. Ja sitten sitä jo kuulutettua vanhaa kalusta esille ja taivaalle, kai sitä tässä Euroopassa on? Mitä enemmän taivaalla sen parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.