maanantaina, elokuuta 01, 2022

Patikointi: Alkkianvuori

Katso koko näytöllä

Alkkianvuoren luontopolku, Parkano (karttalinkki P-alueelle)
Lat 62° 9' 58,145"
Lon 22° 51' 47,002"
Lämpö 24,0 °C
Matka 4,73 km
Aika 2 h 17 min (liikkeellä 1 h 07 min)
Nousu 90 m

Patikoinnit jatkuivat Pohjois-Pirkanmaalla Parkanossa kun suunnaksi otettiin Alkkianvuori. Alkkianvuoren ympärille muodostuu vajaan 5 km luontopolku kiertäen osittain vuoren rinteitä ja sen laen yli, ja vähän alaosia pitkin. Alkkianvuori nousee Suomenselän karun vedenjakajaseudun keskellä 201 metrin korkeuteen meren pinnan yläpuolelle. Erikoisuutena ovat jääkauden jälkeisistä meri- ja järvivaiheista kertovat rantakivikot, Raatosulkonnevan rinnesuo, arokosteikot ja mukuramänty. 

Parkkipaikalta rannan ja kodan vierestä lähtee polku nousemaan kohti Alkkianvuoren rinteitä. Heti kättelyssä tullaan tutuksi muinaisen merenrannan kivikkoihin ja polku mutkittelee ylös alas erikokoisia kivenlohkareita. Hetken rintellä kuljeskelun jälkeen polku laskee kohti Raatosulkonnevaa. Suoalueen läpi kulkee hyvässä kunnossa olevat pitkospuut. Suon jälkeen polku kulkee metsän siimeksessä kohti arokosteikkoja ja mukuramäntyä. 

Näiden jälkeen kuin huomaamatta metsässä kuljeskelun aikana noustaa reitin korkeimmalle kohdalle Alkkianvuoren laelle. Laki ei kuitenkaa hetkauta, vaan siitä on helppo kulkea ohi sen suuremmitta huomoitta. Onneksi sielläkin on infotaulu, niin kuin muuallakin reitin varrella. Varsinainen näköalapaikka on vuoren pohjoisrinteessä, tosin sitäkin jo korkealle kasvaneet puut osin peittävät.

Alla muutama valokuva Alkkianvuoren polun varrelta. Enemmän kuvia flickr-albumissa Alkkianvuori.

Ancylusjärven rantakivikkoa

Ancylusjärven rantakivikkoa

Raatosulkonneva

Raatosulkonneva

Raatosulkonneva

Arokoskeikko

Arokosketeikko

MukkuramäntyEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.