keskiviikkona, kesäkuuta 22, 2022

Pori Airshow 2022

Vuoden 2022 päälentönäytöstä lennettiin Porissa. Ennakkotiedot eivät antaneet odottaa mitää ihmeellistä, eikä paikan päällä todellakaan ollut mitään säväyttävää. Lentävästä kalustosta ei löytynyt itselle kiinnostavaa kuin Tsekkiläisten helikoptereiden ja Sveitsin taitolentoryhmän muodossa. Tämä taisi olla viimeaikojen "köyhin" lentonäytös kaluston suhteen. Ei hirveästi uutta lentävää kalustoa tarjolla, suurin osa on tullut nähtyä useampaan otteeseen, kun näitä lentonäytöksiä on kierrelty.

Maanäyttelyssä oli pari uututta, jotka olisi mielellään nähnyt ilmassa. Tietenkin F-35, mutta eiköhän se muutaman vuoden päästä lennä sinivalkoisin merkein Härmän taivaalla. Ja Saksan Orion P-3. Sekä muutama erilainen helikopteri.

Patrouille Suisse todellakin räjäytti potin. Tuohon 6 F-5 Tiger IInhävittäjien esitykseen on paha enää kenenkään mitään sanoa. Niin jäi Midnight Hawksit jalkoihin että tärisee. Ja nuo koneethan jylisivät niin että tärisi. 6 konetta sai taivaan täyteen niin ettei oikein tiennyt mihin kameraansa suunnata, ja aika usein kamera olikin suunnattu ihan väärään suuntaan tapahtumien suhteen. Mutta kyllähän sitä jotain kennollekin jäi. Ja ooneksi on silmät millä näki, jäi ainakin jotakin muisteltavaa. Tiukasta muodostelmastaan tunnettu Midnight Hawks tuntui jotenkin vaisulta, vaikka varmasti vaativaa lentoa esittävätkin.

Ilmavoimien F/A-18 ja maavaoimien NH90 täyttivät takuu varmasti taas taivaan soihduilla. Hornet jopa moneen eri otteeseen. Olihan Ruotsalaisillakin Gripenissä soihduja, mutta RAF:in Eurofighter Typhooniin olisin niitä kaivannut. Nyt Typhoon valaisi taivaan vai näyttävällä jälkipolttimen hehkulla. Tsekkien helikopterit olivat oma lukunsa. Mi-171 eli vanhan suomessakin lentäneen Mi-8 modenrniversio oli iso ja "niin neuvostoliittolainen", mutta taivaalla sekin pysyi ja mallikkaasti liikehti. Taisteluhelikopteri Mi-24 oli sitten oma lukunsa. Pelottava vehje. Vaikka jenkkien Apasheja on tullut nähtyä Kosovossa läheltä ja kaukaa, on tuollainen tappovehje kunnioitettava näky. Ja kettereästi sekin liikehti taivaalla. Eiköhän Suomenkin pitäisi muutama taisteluhelikopteri hankkia vahvuuteen.

Itse lentonäytösjärjestely kyllä hieman ontuivat. Ei erityistä moottoripyöräparkki joihin on totuttu tässä menneinä vuosina. Tosin löysivät prätkät paikkaansa sisäänkäynnin läheisyydestä, mutta ennakkotiedoissa prätkäparkkia ei ollut. Kuulutukset kentällä kuuluivat todella huonosti kentän päähän, tai siis eivät kuuluneet ollenkaan. Tosin ei sillä niin väliä, alkaa sama ääni joka lentonäytöksessä vuosien ajan jo tökkimään korvissa. Esiintyjien välit venyivät välillä todella pitkiksi, ja kun mitään ei kuullut niin meni ihan arvailuksi mikä ja milloin taivaalla lentää. Tosin kalustoa oli niin vähän ettei tunnistaminen tuottanut vaikeuksia.

Laitan tähän alle muutaman kuvan enemmän kuvia löytyy flickrin Pori Airshow 2022 albumista. Kuvat otettu Canon EOS M50 mkII ja Sigma 150-600 mm yhdistelmällä.

Suomen Ilmavoimat, F/A-18 Hornet

Suomen Ilmavoimat, F/A-18 Hornet

Suomen Ilmavoimat, Midnight Hawks

Tsekin Ilmavoimat, Mi-171

Tsekin Ilmavoimat, Mi-24

Tsekin Ilmavoimat, Mi-171

Ruotsin Ilmavoimat, Saab Jas Gripen C

SNJ-3 Texan

RAF Eurofighter Typhoon

RAF Eurofighter Typhoon

Patrouille Suisse

Patrouille Suisse

Patrouille Suisse

Suomen Ilmavoimat, BAe Hawk Mk51

Suomen Maavoimat, NH90

Suomen Maavoimat, NH90

Suomen Maavoimat, Hughes MD500

Suomen Rajavartiolaitos, Eurocopter Super Puma ja pintapelastaja

Suomen Rajavartiolaitos, Eurocopter Super Puma


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.