torstaina, kesäkuuta 02, 2022

Melonta: Sikojoki, Pirkkala

Katso koko näytöllä

Sikojoki, Pirkkala

matka: 10,8 km
aika: 3 h 20 min (liikkeellä: 2 h 40 min)
lämpö: 11 °C
tuuli: koillinen 4 m/s (puuska: 9 m/s)
ajoittaista sadetta, välillä tiheitäkin kuuroja

Sateinen ja tuulinen aamupäivä ja kanootit vesille Pitkäniemen sairaalan rannasta. Suunta Pyhäjärven yli kohti Pirkkalassa virtaavaa Sikojokea. Koillistuuli keikutti kanootteja sivumyötäisessä, mutta matkan alku sujui rantoja pitkin mukavasti vaikka edellisesti melontareissusta on jo hetki aikaa. Sää oli kyllä melkoinen koittelemus, välillä tuli oikeen rankastikin vettä taivaalta. Rajasalmen siltojen jälkeen, vähän isomman selän ylitys oli pieni jännityksen paikka, mutta siitäkin selvittiin. Osin tosiaan mukavan myötätuulen ansiosta. Takaisin tulomatka olisi koittelemus, mikäli tuuli ei laantuisi, mutta ei sitä tässä vaiheessa kannata miettiä. Sikojoen suulla, Kirkonniitynlahdella, tuuli ei enää osunut melojiin vaan meno rauhoittui ja muuttui todella miellyttäväksi. 

Kuvaamisesta ei tosin tullut oikeen mitään, kiitos ajoittaisen vesisateen. Linssit olivat märät koko ajan. Muutama valokuva tuli napsittua ja videookin vähän nauhoitettiin. Tosin laatu on mitä on, onneksi molemmat kamerat ovat vesitiiviitä, sekä Olympus TG-5 että Insta360 OneR. Dronea ei kuitenkaan sentää yritetty lennättää. Laitetaan tähän alle kuvia ja ehkä videookin, mikäli sellasta saadaan aikaiseksi.

Sikojoki aukesi kohtuullisen leveänä mutta ruskea vetisinä, kun järveltä päästiin. Virtaus joessa on minimaalinen, ei sitä ainakaan vastavirtaan, Kaakkoa kohti melottaessa tuntenut. Mutkittelevaa jokea oli ruopattu jossain vaiheessa oikeen raskaalla kädellä, joten osa rannoista oli vielä aivan mustana liejusta ja pohjamudasta mitä joesta oli nostettu. Ei kovinkaan kaunista katseltavaa tässä vaiheessä, mutta ehkä ne nopeasti ruohittuvat ja muuttuvat näteimmiksi rantavalleiksi. Ja ruoppauksella on varmasti tehtävänsä Sikojoella virtaaman parantamiseksi ja joen virkistyskäytön tehostamiseksi. Mutta oli välillä kaunistakin rantamaisemaa maataloineen. Sen verran virtaus ja ruoppaaminen oli joen muotoa muuttanut ettei kartalla ihan kokoajan menty joessa. Mutta mitäs siitä, hyvin tällä joellä pääsi melomaan eikä eksymisestä ollut vaaraa.

Varsinaisia taukopaikkoja ei joella ole. Rannat taitavat olla joko talojen tai mökkien käytössä tai sitten niin rämettyneitä ettei kanootista nousua kannattanut ajatella. Kuningasideana oli meloa jokea pitkin niin pitkälle kun pääsee, lue viitsii, ja sitten palata takaisin päin. Tauko päätettiin pitää Sikojoen suulla olevalla lintutornilla ja sen laavulla. Tosin eihän sinne ole rantautumispaikkaa. Melkoiseen rämeikköön saatiin kanootit rantaan ja kengät kastellen kohti laavua parikymmentä metriä. Pikku vihjeenä Pirkkalan kunnalla tai Sikojoki yhdistykselle tässä voisi olla hyvä paikka rakentaa rantautumispaikkaa mikäli luontoarvot sen suovat. Kahvit ja eväät saatin sateen suojassa nauttia. Hyvä siittä vaikka vapaaehtoisesti jätettiin tulien tekeminen väliin. Sen verran märkää oli polttopuut ja tulukset. 

Takaisin melomisessa Pitkäniemen sairaalan rantaan olikin sitten vähän tekemistä. Sen verran kovasti aina välillä tuuli puhalsi selän yli puuskittain. Yksin melovan kanootti kääntyili tuulen voimasta kuin viimeistä päivää ja suunta oli milloin mihinkin. Rantoja pitkin tästäkin selvittiin. Vastatuulta ja vähän sivulaitaistakin, ja välillä melkoista aallokkoa. Ensin Sankilanlahden ylitys Rajaniemen vanhaa taukopaikkaa kohti. Tässä muuten voisi pitää myös taukoa, mutta retken rytmitys menee vähän pipariksi jos näin lähellä päätepistettä vielä rupeaa taukoilemaan. Tämä ranta toimii myös hyvänä lähtöpaikkana jos haluaa meloa Sikojoelle. Mutta takaisin melontaan, työntäytteisin osuus oli ylittää Rajasalmen siltojen kohta sivuvastaisessa aallokossa, mutta sen yli kun pääsi niin olitiin taas rantojen suojassa ja matka kohti päätepistettä eli lähtöpistettä jatkui melko helposti. Yllä olevasta kartasta voi katsella suuntaa antavasti missä meloskeltiin.

Tässä alla muutama kuva. Muutama lisää flickr albumissa.

Melojat Sikojen suulla.

Sikojoki

Sikojoki

Sikojoki

Sikojoki

Sikojoki

Sikojoko alittaa Anian Rantatien eli tien 3022

Lintutorni ja laavu Sikojoen suulla.

Meloja. Kuva J. Takala


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.