torstaina, maaliskuuta 17, 2022

Maastopyöräily: Pyhä-Näsi talvi maastoa

Piti näin talven viimeisinä päivinä(?) toteuttaa taas yhtä hullua kuningasideaa maastopyöräilyn/retkeilypyöräilyn/valokuvauspyöräilyn suhteen. Tampere kun sijaitsee kangaksella kahden järven välissä niin pitäähän sitä molempien järvien jäällä käydä ajamassa. Ja nyt oli siihen enemmän kuin otolliset mahdollisuudet. Alkava kevät oli sulattanut lumipeitteen järvien jäältä minimiin, mutta jäät olivat vielä kantavassa kunnossa. Ja kun aamusta lähtee liikkeelle niin yöpakkaset helpottavat kulkemista.

Katso koko näytöllä

Matka: 28,97 km
Aika: 5:01 (liikkeellä 2:45) (hyvät tauot!)
Lämpö: -3°C - 14°C
Nousu: 185 m
Ilmanpaine: 1038 hPa 

Länsi-Tampereelta kun lähdettiin liikkeelle niin ensin suunnattiin Pyhäjärven rantaan Raholan uimarannalle, mistä tiputettiin itsemme jäälle. Mahtavaa paanaa! Ei mitään ongelmia kulkemisessa, jäätä pitkin olisi voinut ajella vaikka mihin saakka. Ehkä jopa helpompaa kulkemista kuin sohjoisilla ja märillä kevyenliikenteenväylillä täällä Mansessa. Jäätä pitkin suunnistettiin kohti Saunasaarta ja sinnen kaupungin pykäämää nuotiopaikkaa/liiteeriä kohden. Saunasaaressa on ollut epävirallisia nuotiopaikkoja jo vaikka kuinka kauan, mutta tämä on ensimmäinen virallinen. Tehty melojille, mutta näin talvella kovassa käytössä jäällä kävelijoiden parissa. Toinen vaihtoehto makkaran paistolle olisi ollut läheinen Lehtisaari. Hieman keskemmällä Pyhäjärven selkää, mutta sielläkin on kuulemma kaupungin pykäämä nuotiopaikka liitereineen. Ainakin Saunasaaren liiteri on hieno ja vielä ainakin täynnä puita. Hyvin Kabanossi paistui Saunasaarenkin nuotiolla.

Aikansa kutakin ja tauon jälkeen poljettiin kohti Pyynikinsaaria, ja Pyynikin hiekkarantaa. Tässä kohtaa jo hieman kylmäsi. Jää napsui ja narahteli jo selkeästi enemmän ja horisontissa näkyi Viinikanlahden sulavesi. Näsijärvestä Tammerkosken kautta virtaava vesi sulattaa nopeasti jääkannen pois Viinikanlahdelta ja siitä selkää pitkin kohti Nokiaa ohi Viikinsaaren. Mutta vielä jää pitää pintansa ja kestää pyöräilijää ja kävelijää. Mutta jo ensiviikolla voi olla erilaiset olosuhteet, jos päivälämpötilat pysyvät korkealla ja aurinko pääsee paistamaan pilvettömältä taivaalta. 

Tässä kohtaa olikin jo muutama kilometri takana, niin oli helppo pitää kahvi- ja munkkitaukoa. Ja tottakai Tampereen parhaimpien seurassa eli Pyynikin näkötornilla ja sen munkkia syöden. Järveltä toiselle harjun yli, eli Pyhäjärveltä Pyynikin uimarannalta n 77 metristä  Näsijärvelle Elianderin uimarannalle n 95 metriin. Tosin harjulla käytiin n 160 metrissä. Mukavasti nousua ja laskua.

Näsijärven jäällä oli yhtä hyvä ajella kuin Pyhäjärvelläkin. Tosin luisteluradan vierelle tehty kävelijöiden ja pyöräilijöiden baana ei ollut koko ajan miellyttävää. Mielummin ajoi koskemattomalla jäällä. Tosin baana Lapinniemestä kohti Siilinkaria oli melkoista "pikatietä" siinä olisi pärjännyt vaikka millaisella nakkikumilla ja retkipyörällä. Sama meno jatkui Siilinkarilta Reuharinsaarten kautta Halkoniemeen. Lopuksi piti vielä käydä ajamassa pikku polkuajelut Tohlopinsuolla. Makeaa mahan täydeltä pyöräilyn suhteen tänä päivänä. 

Yksi motiivi tälle retkelle oli tietenkin valokuvaaminen. Kamerat kulkivat mukana niin taskussa, tangossa kuin taivaallakin. Kuvia nähtävillä flickrin MTB albumissa. Ja video youtubessa. Alla muutama maistiainen kuvista. 

Tampereen Pyhäjärvellä on mainiot pyöräilykelit

Kabanossi kypsyy Saunasaaren nuotiolla

Komee liiteri Saunasaaressa

Aurinko porottaa Pyynikinsaarten yllä

Näsinneula koko komeudessaan

Siilinkarin majakalla on populaa
Kohti aurinkoa


Tohlopin metsät


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.