maanantaina, heinäkuuta 08, 2013

Jämi Fly-in ja sen lentonäytös

Tämän vuoden lentonöytös Jämillä oli selvästikin paluuta vanhaan. Viime vuoden päälentonäytöksen melusta ja näyttävyydestä, ja sotilaskoneiden vauhdista, rauhoituttiin teemaan lentävät ja muut härvelit. Tunnelma oli kyllä maanläheinen ja yleisöystävällinen niinkuin aina Jämillä on. Tapahtumaa riitti ja ruokapaikkoihinkaan ei ollut mielettömiä jonoja.

Lauantai alkoi vähän huonossa ilmassa, muutamaan kilometriä ennen Jämiä sattui paikalle sadekuuro joka onnistuneesti kasteli prätkällä liikkuvan allekirjottaneen. Aamulla vielä säätiedotusta lukiessani todennäköisyys sateelle oli ollut 40 %, mutta ilmeisesti osuin juuri siihen todennäköisyyteen. Siinä Jämiareenalla lämmitellessä ja ihmetellessä kävi tapahtuman "suuri johtaja" big boss Taneli Äikäs morjestamassa ja huikkaamassa, että kyllä tämä tästä pilvisyys jo repeilee. Ja niinhän siinä sitten kävi. Sadepilvet väistyivät ja ilma muuttui puolipilviseksi ja iltaa kohden jopa aurinkoiseksi. Ja loppunäytöksestä valokuvat otettiinkin sitten vastavaloon harjulta auringon polttaessa nahkaa. Niinkuin aina Jämin aurinkoisina päivinä.

Tämän vuoden näytöksessä oli toki lentokoneet pääosissa, mutta oli alueella muutakin ohjelmaa. Näytöksen avasi leikkimielinen ja ehkä osittain käsikirjoitettu Esla-potkukelkka kisa. Kolme eri yrittäjää koittivat saada rakentamansa Esla-potkukelkan liikkumaan valitsemallaan moottorilla mahdollisimman nopeasti. Loppunopeus ratkaisisi voittajan. Tosin vain yksi kelkka liikkui omin voimin kunnolla. Kisa jäi vähän tyngäksi. Näistä yrityksistä on muutama videon pätkä, mutta niitä ei ole vielä saatettu esittämiskuntoon. Liikkui Jämin kiitotiellä muitain kuin lentokoneita, jossain vaiheessa 4 Messerschmitt KR200 kääpioautoa esittäytyivät katsojille. Ja tauoilla pihalla esiintivät surmanajopallossa Cageriders-ryhmä. Siitäkin esityksestä on videomateriaalia tallessa.

Itse lentokoneista minua säväyttivät tänä vuonna eniten DC-3 pari yhteislennossaan. Kahta DC-3:sta ei ole nähty näin lentävän kymmeniin vuosiin Suomen taivaalla.

DC-3 pari Jämin taivaalla.
 Daniel Ryfa lensi Sukhoi Su-26 taitolentokoneella häkellyttävän ohjelman. Lentokonetta voi pyörittää monella tapaa. 

Daniel Ryfa ja Sukhoi Su-26
Ja lopuksi lensi tietenkin Mikael Carlson Ruotsista ensimmäisen maailmansodan aikaista Fokker D.VII kaksitasokonettaa. 

Mikael Carlson ja Fokker D.VII
Kuvia tämän vuoden lentönäytöksestä nurkkaus.net valokuvissa ja tässä alla kollaasissa.

Jämi Fly-In lentonäytös 2013
Jälleen kerran hieno tapahtuma ja oli mukava olla paikalla. Kiitos siitä kaikille joilla oli kortensa keossa. Ensi vuonna uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.