keskiviikkona, lokakuuta 02, 2024

Patikointi: Joutsijärven kierto

Katso koko näytöllä

Joutsijärven kierto, Ulvila
Lat 61° 29,72
Lon 22° 11,94
Lämpö 3 - 19 °C
Matka 35 km
Aika 1 d 2 h 16 min (liikkeellä 7 h 4 min)
Nousu 443 m

Kirpeässä syyskuun lopun auringon paisteessa suunattiin reilu 70 km Mansesta länteen. Ulvilaan ja siellä Joutsijärven rannalle. Tarkoituksena patikoida n 30 km lenkki Joutsijärven ympäri yhdem yön taktiikalla. Ensin myötäpäivään järvi ympäri ja noin puolessa välissä yöpyminen vanhassa korsussa. Ja seuraavana päivänä loput lenkistä lähtöpaikalle.

Maasto Joutsijärven ympärillä on melko kivikkoista ja pientä mäkeä ylös-alas. Aika raskasta, mutkittelevaa polkua pitkin poikin ja aina välillä pitkospuita ja pikku siltoja ojien yli. Todellakin vähän kuljettuja polkuja, ei mitään sorastettua kansallispuisto baanaa. Järven ympäri kulkee kohtuu hyvin merkattu polku. Punaisia täpliä puissa ja isommissa kivissä. Välillä näkyi 5-6 merkkiä yhdellä silmäyksellä. Pohjoisnurkalla, Kustaan savupirtin ja korsun tienoilla polku oli huonoimmillaan. Heikosti maastossa näkyvä ja huonommin merkattu.

Kovin paljon ei Joutsijärvellä ole erityistä nähtävää. Jos nähtäväksi laske paikka paikoin melko erämaamaista maisemaa. Kustaan savupirtti ja jo edellä mainittu yöpymispaikkamme korsu käyvät nähtävyyksistä. Kokemista tarjoaa tietenkin kaksi vesistön ylitystä muilla kuin silloilla. Järvi ylitetään vaijerilossilla ja -veneellä länsipuolella. Tauko- ja yöpymispaikkoja on hyvin tarjolla, laavuja ja telttalaudoituksia siellä täällä ja muutama autiotupa. Autiotupiin ei näillä leveysasteilla useasti törmääkkään. 

Tällä kierroksella muonitus hoidettiin helpoimman kautta. Rinkkaan pakattiin kotimaisen Leaderin valmisretkiruokia. Lisää vain kiehuva vesi ohjeen mukaan ja nauti. Ja totta kai mukana kulki pakolliset nuotiomakkarat. Kahvivedet niinkuin muukin kuuma vesi kiehui nopeasti Primuksen kaasukeittimellä.

Melko hapokas reissu. Vähän tuli optimistisesti arvioitua kulkunopeus ja ali arvioitua veden kulutus. Vettä kannattaa ottaa mukaan reilusti tai ainakin vedenpuhdistus välineet. Muutama kaivo reitin varrelta löytyy, mutta niiden puhtauteen ja käyttökelpoisuuteen ei kannata luottaa. Mutta tulipa tämäkin reissu käveltyä ja hyvissä sielun- ja ruuminvoimissa siltä palattiin. Väsyneenä mutta tyytyväisenä suoritukseen.

Muutama valokuva tuli napsastua Olympus TG-5 pokkarilla ja videomateriaaliakin tuli kerättyä. Alla kuvia. 

Vaijerilossilla salmen ylitys



Kustaan savupirtti 

Kustaan savupirtti 

Kankurin korsu