maanantaina, joulukuuta 16, 2013

Kiakkoo: II-divioona Ikurin Vire Hockey vs KPK (Mänttä)

Sunnuntain peli alkoin Vireen suvereenissa hallinnassa. KPK sai vain muutamia pistohyökkäyksiä aikaiseksi, mutta niissäkään ei ollut selkeää kuviota, ja Vireen maalilla torjunut Timo Lumiaho selvisi hyökkäyksistä tulleista laukauksista. Maalinteon aloitti Vire kun ajassa 8:52 hyökkääjänä pelannut Niko Grönstrand teki ylivoimamaalin Juha Kilpijoen syötöstä. Tästä eteen päin erää hallitsi omalla liikkeellään Vire. Aivan erän lopussa KPK onnistui puolustajan virheen vuoksi pääsemään 2-1 hyökkäykseen, josta syöttölinjaa ei päästä peittämään ja tasoitusmaali oli tosiasia. Pelikello näytti tässä vaiheessa 19:48. Peli oli Vireen hallinnassa ensimmäisen erän, mutta maalit loistivat poissaolollaan. Hyvistäkään paikoista ei onnistuttu pistämään kiekkoa maaliin. KPK:lta meinasi ensimmäisessä erässä jo loppua usko omaan peliin ja sitä kautta liike kentällä.

Toisen erän alkuun KPK tuli uudella sykkeellä. Vireen pelistä katosi liike ja KPK käytti tilaisuuden hyväkseen. Jo ajassa 22:01 KPK teki maalin, ja oli ensimmäistä kertaa pelissä johdossa. Ajassa 22:48 Vireen Simo Kiiski tekee todellisen taistelumaalin, maalineduskiekko sisään vaikka selkään tulee vastustajan mailaa urakalla. Todellisen mylläkän jälkeen Kiiski onnistuu pistämään Jirka Mäkisen ja Niko Majlundin esityöstä kiekon reppuun. Muutaman minuutin pelin jälkeen Viren Grönstrand ottaa jäähyn korkeasta mailasta, ja KPK:n ylivoima puhuu. Ajassa 26:29 vieraat siirtyvät toisen kerran pelissä johtoon. Erän puolivälin Vire pelaakin neljäminuuttia yhden miehen alivoimalla, kun ensin Pasi Kontkanen ottaa koukkaamisjäähyn ja sen päätyttyä Vili Mattila estämisestä jäähyn. Nämä alivoimat Vire kestää, mutta jatkuva alivoimalla pelaaminen kuluttaa avainpelaajia. Erän loppuun Vire pääsee kokeilemaan ylivoimapeliään ja ajassa 37:02 Niko Grönstrand onnistuu tekemään pelin toisen maalinsa Niko Majlundin ja Petteri Pajusen syötöistä. Erätauolle mennään tasatilanteessa.

Kolmannen erän alkuun KPK tulee lujaa. Vierasjoukkueella on selkeä tavoite ja voittamisen nälkä. Pääsääntöisesti vain kahta ketjua peluuttamalla Mänttäläiset onnistuvat rikkomaan Vireen pelin. Jo erän alussa Vire pelaa taas neljä minuuttia alivoimaa, kun ensin Simo Kiiski saa kaksiminuuttisen huitomisesta ja sen päätyttyä Henri Lintulaakso kaksiminuuttisen kampituksesta. Vielä näillä ylivoimilla KPK ei onnistu maalia tekemään, mutta kun joukkueet ovat täysilukuisiä KPK onnistuu jälleen menemään johtoon. Ajassa 46:55 tilanne on 3-4. Seuraavan jäähyn ottaa koukkaamisesta Roman Tiinus ja KPK sai ylivoimansa toimimaan. Ajassa 49:22 ylivoimamaali 3-5.. Sitten vuoretellen jäähyillään, ja välillä pelataan erikoistilannetta 4 vs 3, mutta kumpikaan joukkue ei onnistu maalinteossa. Ajassa 53:19 tuomareilta jää näkemättä poikittainen maila jolla telotaan Vireen Petteri Pajusta. Tästä tulistuneena Petteri ottaa oikeuden omaan käteensä ja käy kostamassa, jonka tuomarikaksikko näkee. Tästä seuraa 5+20 minuutin rangaistus ja ylivoima KPK:lle. Pitkään Vire taistelee alimiehityksellä, mutta ajassa 57:11 KPK onnistuu käyttämään ylivoiman hyväkseen ja menee jo 3-6 johtoon. Vireen viime hetken kiri alkaa ehkä liian myöhään, ja KPK sinnittelee nämä muutamat jäljellä olevat minuutit. Hieman lohtua tuo Elias Peltosen 4-6 kavennusmaali, johon syöttäjiksi saadaan Niko Grönstrand ja Roman Tiinus. Ajassa 59:22 Vire ottaa maalivahti Timo Lumiahon pois maalilta ja yrittää kavennusta 6 pelaajalla. Ajassa 59:43 Aleksi Keskinen onnistuu Anssi Tierannan ja Elias Peltosen syötöistä. Tilanne on 5-6. Vire painaa sitkeästi päälle kuudella pelaajalla ja saakin pelin KPK:n päähän, mutta aika loppuu kesken. Lopputulokseksi jää 5-6, ja KPK vie pisteet mukanaan Mänttään. Tämä olikin Mänttäläisjoukkueen toinen voitto tälle kaudelle.

Ottelun jäähyt: Vire 39 minuuttia ja KPK 8 minuuttia. Maalivahtien torjunnat: Vire, Timo Lumiaho 37 torjuntaa, torjuntaprosentti 86,0%. KPK, Juuso Grundström 46 torjuntaa, torjuntaprosentti 90,2 %.

Vireen tehomiehet pelissä olivat: Niko Grönstrand 2+1, Elias Peltonen 1+1, Niko Majlund 0+2, Simo Kiiski, 1+0, Aleksi Keskinen 1+0, Juha Kilpijoki 0+1, Jirka Mäkinen 0+1, Petteri Pajunen 0+1, Roman Tiinus 0+1 ja Anssi Tieranta 0+1.

Tästä sunnuntain pelistä täytyy sen verran kommentoida että ihmettelen suuresti tuomarikaksikko Kupiainen-Salonen toimintaa ja linjaa pelissä. Ensimmäisessä erässä ei taidettu viheltää yhtäkään pitkääkiekkoa, tuomareiden kädet olivat kokoajan leväällään. Myös pelaajat olivat tästä ihmeissään. Tämä linja muuttui aika ratkaisevasti kahteen muuhun erään. Myöskin paitsiovihellykset ihmetyttävät. Todella monta hyökkäystä meni paitsioina läpi tuomarikaksikolta. Mutta ei kai siinä loppujen lopuksi ole ihmettelemistä, tuomarit olivat paitsiohin nähden niin väärin sijoittuneet kuin mahdollista. Jos hyökkäyksessä ylempi tuomari on jo B-pisteellä tai maaliviivalla kun hyökkääjät tuovat kiekon siniviivan yli, niin eihän sitä voi nähdä missä kohtaa pelaajat ja kiekko menee. Ja samassa tilanteessa alempi tuomari on vielä puolustuspäässä B-pisteen ja siniviivan välissä. Lisäksi Pajusen kohdistunut poikittainen maila meni aivan ohi tuomareilta.

Alla kuvakollaasi pelin kuvista ja samat kuvat isompina ja yksittäsinä hoki.nurkkaus.net.

Jääkiekon II-divisioonaa Tesoman jäähallissa. Ikurin Vire Hockey vs KPK (Mänttä)