tiistaina, heinäkuuta 03, 2012

Karttoja Garmin Dakota 10 käsiGPS:ään

Tässä viimeaikoina on useaan otteeseen tullut kyselyitä Garmin Dakota 10 käsiGPS:n kartta mahdollisuuksista. Ja vielä useammin on blogiin tultu hakukoneiden kautta hakusanalla "Garmin Dakota 10 kartta". Olen jo aikaisemmissa kirjoituksissa hieman sivunnut Dakota 10:tä ja sen karttaominaisuuksia. Mutta laitetaan tähän nyt vielä vähän lisää tietoa ja vinkkejä, jotka ongin netin syvyyksistä tässä kuluneella viikolla. Ne olivat itsellenikin aivan uusia asioita, en vain aikaisemmin osannut käyttää oikeita hakusanoja Googlessa.

Dakota 10 tukee erilaisia karttoja. Ja niitä saa ostettua joko verkosta Garminin sivuilta tai sitten hyvin varustetuista retkeily- tai urheilukaupoista. Tosin tälläisen kartan hankkimisessa tuli itselle ainakin vastaan sen hinta. N. 600 € koko Suomen TOPO kartoista tuntui itsestä hieman liian kalliilta. Varsinkin nyt kun maanmittauslaitos on avannut tai avaamassa paikkatietojaan ja digitaalista aineistoaan julkiseen ja ilmaiseen käyttöön. Tosin en vielä ole netissä törmännyt sivustoihin, jotka näitä käyttäisivät tai jakaisivat. 

Vaihtoehdoiksi jää tällä hetkellä käyttää joko Garminin toimittamaa TOPO karttaa tai sitten ladata laitteseen OpenStreetMap sivustosta saatavaa aineistoa. Löysin ohjeita kuinka tälläisen OSM-kartta tiedoston saa ladattua myös Garmin Dakota 10:een. Ja olen testannut, hyvin toimiin. Alla kuva kaappaus Garmin Dakota 10 käsiGPS näytöltä Lempäälästa kartta aineistona juurikin OSM kartta jonka olen netistä ladannut ja siirtänyt laitteeseen.


OpenStreetMap on avoin ja vapaasti muokattava maailmankartta. Kuka vain voi osallistua. Osa Suomen kaupungeista on todella hyvin kartoitettu, mutta mitä syrjemmälle mennään sen huonommin alueita on kartoitettu ja paikkoja sinne merkitty. Jos haluaa karttaa pelkästään maastokäyttöön, niin että siellä näkyisi retkeilykohteita tai muita maastossa tärkeitä karttamerkkejä, esim. korkeuskäyriä tms, ei OSM ole oikea valinta. Mutta tälläisessä semikaupunki ympäristössä, missä liikutaan taajamien sisällä tai läheisyydessä OSM kartta aineistolla voi pärjätä. Alla on nettisivulta oleva kuvankaappaus Lempäälän alueesta.


Kartta-aineiston siirtäminen omaan Garmin Dakota 10 laitteeseen sujuu helposti. Ensin ladataan haluttu kartta netistä. Esim. täältä löytyy linkkejä kartta-aineiston lataamiseen. Aineisto on nimeltään "gmapsupp.img". Kun aineisto on omalla koneella liitetään Garmin Dakota 10 USB kaapelilla tietokoneeseen. Klikataan auki laite, etsitään kansio garmin ja kopioidaan ladattu kartta-aineisto sinne. Pitää ottaa huomioon, että tämä kopionti tuhoaa vanhat laitteessa olevat kartat mikäli niitä on sinne asennettu. Kannattaa siis kopioda laitteessa ollut gmapsupp.img tiedosto ensin omalle koneelle johonkin nimettyyn kansioon jos haluaa sen kartta-aineiston vielä palauttaa laitteeseen.

Käytännössä omalla kohdallani homma etenee näin. Lataan Suomen kartta-aineiston sivulta http://www.marcussite.se/open-street-map/ . Ruotsinkielinen sivusto josta Suomen kartta-aineisto löytyy kohdasta missä lukee "Ladda ner: gmapsupp.img Finland (110)". Liitän oman Garmin Dakota 10 laitteeni USB:llä koneeseen, klikkaan auki pop-up ikkunasta kohdan "Avaa kansio ja tarkastele tiedostoja", etsin kansion "/Garmin" ja kopion lataamani "gmapsupp.img" tiedoston sinne. Seuraavan käynnistyskerran yhteydessä Garmin Dakota 10 lataa muististaan OSM pohjaisen kartan. Toimii ainakin omassa Garmin Dakota 10 laitteessa, ohjelmistoversio 5.20 GPS-ohjelmistoversio 5.00. 

Toivottavasti näistä ohjeista on jollekulle hyötyä oman laitteen kanssa. Uskoisin että tuolla samalla tavalla kartan saa useimpiin Garminin kartallisiin käsiGPS laitteisiin.

EDIT 5.7.2012. Löysin omaan Garmin Dakota 10 laitteeseeni tälläisen Scandinavia ja Baltian maiden kartan joka mahtuu laitteen muistiin. Ihan vain kesän matkailuja varten. Kartta ladattavassa osoitteesta: http://tux.malmis.com/garminosm/ nimellä scandinavia_xxx.img. Asennetaan aivan samalla tavalla kuin edellä mainittu.

2 kommenttia:

  1. Huomenissa säädän omaan Garmin Colorado 300 gepsiin osm kartan.
    Kokosuomen kartat ovat sikahintaisia jos ajattelee että mm-laitos on avannut omat kartta tietokantansa. Itsellä on tuo 600€ maksava karttakortti, onhan se hieno. Mutta tosiasiassa sen hyöty on enään se että meri + järvi väylät ja merkit ovat näkyvissä, nehän on poistettu jaettavasta aineistosta.

    Kiinteitötiedot ovat vanhentuneet. Ja maasto on samanlainen kuin ennen, joten jos veneilet paljon tai edes jonkunverran kannattaa harkita ostamista; muuten en voi suositella kauheasti.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa vilkaista myös http://kartat.hylly.org/ : MML:n avaamasta maastotietokannasta tehty Garmin-kartta vapaasti ladattavissa!

    VastaaPoista

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.