perjantaina, toukokuuta 04, 2012

Virtaavaa vettä...

Yllättävän lähellä Tamperetta ja kaupunkiasutusta löytää mielenkiintoisia maisemia, kun vaan jaksaa etsiä. Tampereen Kalkussa virtaavassa Myllypurossa virtaa näin keväisin melkoinen määrä lumien sulamisvettä. Ja se muodostaa komeita vesiputouksia muutamiin paikkoihin. Vaikka etäisyyttä Tampereen keskustasta ei ole kuin vaivaiset 10 km ja lähimmästä tiestä vajaa 100 m, ja lähimmästä asutuksesta toiset 100 m, on näiden vesiputousten tunnelma ja virtaama kuin jostain erämaasta. Ja erämaalta niiden ympäristökin vaikuttaa, ei mainaan ole kaupunki uhrannut työvoimaa eikä -aikaa ympäristön siivoamiseen kaatuneista puista eikä umpikasvasta risukosta. Vaikka alue onkin luonnonsuojelualueeksi tai puistoalueeksi merkattu.

Tosin erämaan tuntu häviää nopeasti kun katselee puronvarren roskien määrää. Niistä huomaa, että ollaan keskellä ihmisasutusta. Roskien siivoamiseenkin voisi ehkä uhrata hieman aikaa ja vaivaa, niin puronvarresta ja sen muutamasta putouksesta saisi tarkoituksen mukaisemman paikan, varsinkin jos tarkoitus on olla luonnonsuojelualuetta. Samalla tästä Myllypuron luonnonsuojelualueesta saisi ehkä paikan, jota kehtaa ja haluaa näyttää Tampereella vieraileville turisteille.

Tosiaan tämä kuvissakin näkyvä vesiputous on helposti saavutettavissa Pitkäniemenkadun kautta, eikä kadulta poikkeaminen putousten luo vaadi sen suurempia suunnistus- tai metsässä liikkumistaitoja. Putoukset ovat miltei heti kadun vieressä. Joutuuhan muutaman metrin metsässä kulkemaan ja mikäli erikoisempia kuvakulmia etsiin, niin kumisaappaat ovat oiva valinta. Puron yli ei meinaan mene siltoja tai muitakaan keinotekoisia ylityspaikkoja putousten luona. Uskoisin, että putouksella on korkeuseroa useampi metri, ja ainakin näin keväisin siinä virtaa vettä melkoinen määrä. Ainakin meikäläisen silmiin ja korviin se vaikuttaa ihan mukavalta vesiputoukselta.

Aivan varmasti sitä löytää isompia ja komeampia putouksia, mutta nämä nyt sattuvat olemaan todella hyvin saavutettavissa. Alla kaksi, nopeasti mukana kulkevalla digipokkarilla, otettua valokuvaa Pitkäniemenkadun varrella sijaitsevasta putouksesta.

Sunnuntai 29.4.2012 klo 1913. Canon Powershot D10. ISO: 100, Valotusaika: 1/6 sek, Aukko: 4.0, Polttoväli: 11.6mm.


Sunnuntai 29.4.2012 klo 1915. Canon Powershot D10. ISO: 80, Valotusaika: 1/5 sek, Aukko: 4.0, Polttoväli: 11.6mm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.