torstaina, toukokuuta 17, 2012

Historiaa lähiympäristössä

Aurinko valaisee muinaisen auringon temppelin Tampereen Raholassa. "Silmäkivi" hehkuu auringon valosta ja muodostaa käsinkosketeltava pyhää ja harrasta tunnelmaa. "Silmäkiven" ympärillä olevan kivikaaren pienemmät kivet odottavat palvojia, niin kuin ovat odottaneet jo tuhansia vuosia.

Aurinko valaisee muinaisen auringon temppelin Tampereen Raholassa?

Onko kyseessä todellakin muinainen auringon temppeli, niin kuin jotkut uskovat? Paikkahan sijaitsee Pyhäjärven rannassa Tampereen lähistöllä. Ja on todellakin mielenkiintoinen kivikasa, jota on tutkittu jo kymmeniä vuosia sitten. Tätä nykyä paikka on metsittynyt, kivet ovat kärsineet ihmisten käsittelyä, ja osin luonnonkin, ja ennen kaikkea paikka on kaupunkistunut. Ja sen mukaan roskastunut. Asiaan uskovat näkevät paikalla todellakin muinaisen auringon temppelin. Ylimpänä silmäkivi, joka kokoaa kaiken yhteen. Ja sen edessä pienemmät kivet muodostavat puolikaaren, jossa kivien sijainti osuu kohdilleen erilaisten auringon ilmiöiden kanssa tasan. Päivien tasausten ja seisausten, sekä auringon nousujen ja laskujen. Pystyn kyllä kuvittelemaan paikan muinaisuudessa. Paikkaa hallitseva iso ja komea kivikasa, ympäristön puut raivattuina ja muinaisia suomalaisia suorittamassa erilaisia palvontamenoja alueella.

Vai onko kyseessä muinainen heimopäällikön tai kuninkaan hauta? Tälläistäkin on uskottu aikojen saatossa. Tosin alueella joskus suoritettujen kaivausten perusteella ei paikalta ole löydetty mitään muinaiseen hautakumpuun tai hautaamiseen liittyvää asiaa.

Tällä hetkellä hyväksytty selitys tälle kivikasalle on jääkauden muodostama keko kiviä. Paikkahan on harjumuodostelmalla ja jatkoa jääkauden muodostamalle Pyynikinharjulle. Pyynikinharju jakautuu paikan lähistöllä pohjoiseen suuntautuvaan Epilänharjuun ja länteen jatkuvaan Raholanharjuun johon kuuluvat myös Mustavuoren ja Kalkunvuoren mäet.

Agnostikkona en usko, enkä ole uskomatta auringon temppeliin ja muinaisiin suomalaisiin suorittamassa paikalla uskonnollisia menojaan. Mutta toisaalta taas jääkausi on kaiketi kaikenlaisia muodostelmia luonnossa saanut aikaiseksi.


Näytä suurempi kartta

Tapparanmäen koordinaatit ovat: N 61°29.855' E 23°37.627'. Lisää juttua löydät mm. täältä, kannatta lukaista jos kiinnostuit aiheesta.
Tässä vielä muutama toukokuussa 2012 otettu valokuva alueelta.

Tapparanmäki. Jääkauden aikaansaama kivikasa vai muinainen hauta tai auringon temppeli? Jokainen uskokoon mitä uskoo. Tässä kuvassa kuvattuna luoteesta.

Tapparanmäki. Takana lakikivi ja edessä osa pienempien kivien muodostamasta kivikaaresta.  Jääkauden aikaansaama kivikasa vai muinainen hauta tai auringon temppeli? Jokainen uskokoon mitä uskoo.

Tapparanmäki. Kuvan vasemmassa reunassa lakikivi ja oikeassa reunassa pienempien kivien kivikaari. Jääkauden aikaansaama kivikasa vai muinainen hauta tai auringon temppeli?

Tapparanmäki. Vasemmalla lakikivi ja takana pienempien kivien muodostama kivikaari. Jääkauden aikaansaama kivikasa vai muinainen hauta tai auringon temppeli? Jokainen uskokoon mitä uskoo.

Tapparanmäki. Jääkauden aikaansaama kivikasa vai muinainen hauta tai auringon temppeli? Jokainen uskokoon mitä uskoo. Tässä kuvassa kuvattuna idästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.