keskiviikkona, joulukuuta 07, 2011

Puolustusvoimien Itsenäisyyspäivän paraati Tampereella

Vuosien tauon jälkeen oli Tampereella kunnia ja velvollisuus toimia Puolustusvoimien Itsenäisyyspäivän paraatin pitopaikkana. Viimeksi tälläinen tapahtuma on kuulemma järjestetty 70-luvulla. Itse en kyllä tapahtumaa muista, vaikka ajan olenkin elänyt. Uskoisin että paraati oli odotettu tapahtuma Mansessa. Ainakin väkeä oli melkoinen määrä liikkeellä. Torit ja tien varret olivat täynnä väkeä jo paljon ennen paraatikatselmuksen ja paraatin alkua. En uskalla heittää mitään arviota väkimäärästä, sen tehköön muut instanssit.

Yhden hankaluuden Tampere ja Tampereen sijainti paraatille aiheutti. Tai ihmisille jotka tulivat seuraamaan paraatia. Tampereen jakaa kahtia Tammerkoski, sen ylittää Hämeensilta jonka yli Hämeenkatua kulkeva paraati kulki. Poliisi tosin sulki sillan jo 1/2 tuntia ennen paraatin alkua jalankulkijoilta, eli väki ei päässyt kulkemaan nopeasti ja etsimään hyvää katselupaikkaa. Tämä aiheutti melkoiset ruuhkat ja ryysikset sillan pieleen. Väki yritti kulkea sillan yli, vaan ei päässyt ja pakkaantui yhteen kasaan. Varsinkin rattaiden ja vaunujen kanssa liikkeellä olleet ihmiset olivat ruuhkassa hätää kärsimässä. Mutta järjestelyt olivat kyllä onnistuneet, itse den ainakaan huomannut mitään suurempia ongelmia. Ja vaikka väkeä oli kymmeniä tuhansia, se poistui nopeasti ja rauhallisesti paikalta, ilman sen suurempia ruuhkia.

Kalustoesittelyssä oli muutama mielenkiintoinen ja uusi tuttavuus. Itselle uusi tuttavuus oli Patrian AMV:n pohjalle tehdyt miehistönkuljetusvaunu ja AMOS kranaatinheitinvaunu. Tälläisiä ei ollut silloin kun itse suoritin varusmiespalvelusta eikä kyllä Kosovossa rauhanturvaajana ollessa. Omat kokemukset ovat vain suomalaisten PASI:sta tai irlantilaisten AMOK:sta. Kehitys kehittyy näissäkin vehkeissa. Oli hyvä nähdä, että suomalaiset osaavat. Pitäisi vain saada myytyä omaa osaamista maailmalle.

Paraati ja paraatikatselmus olivat tuttua kauraa. Muutaman paraatin elämänsä aikana marssinut, kuvannut ja nähnyt. Tosin paraatikatselmusta en kovin läheltä päässyt katsomaan, ja sain siitä vain muutaman kuvan. Ja nekin vain kikkailemalla, eli säätämällä kameran ottamaan kuvia muutaman sekunnin välein ja nostamalla sen jalustan avulla muiden katsojien yläpuolelle. Tosin tällä tavalla kohdistaminen ja tarkentaminen olivat hieman haastavia. Ohimarssin aikana sain sellaiset kuvat kuin siinä ryysiksessä ja väenpaljouksessa olii mahdollista. Vaikka jouduin tekemmään valintaa 18-55 mm ja 90-300 mm objektiivin välillä. Päädyin 90-300 mm:een, joten marssiosaston kuvat on kuvattu hieman kauempaa ja yritetty tahdistaa ihmisten välisiin rakoihin ja kadun varren tolppiin. Tosin siinä en aina täysin onnistunut, vaan kuviin tuli takaraivoja tai liikennemerkki/-valo tolppia.
Laitan tähän postaukseen muutaman kuvan paraatista, mutta kaikki kuvat löytyvät täältä.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.