sunnuntaina, marraskuuta 20, 2011

Joulun avaus Tampereella 2011

Niinhän sitä sanotaan, että aika kultaa muistot. Mutta muistelen kyllä mielelläni oman nuoruuteni, 70-luvun lopun ja 80-luvun alun aikoja. Varsinkin tämän nyt käsiteltävän aiheen osalta. Kyllä ennen vanhaan oli joulupukkiparaatitkin näyttävämpiä kuin nykyään. Sen verran pettynyt olin tämän päiväiseen joulun avausparaatiin Tamperella. Paraati oli kaupallinen ja mitään sanomaton ja järjestelytkin ontuivat.

Muistelen omaa nuoruuttani, jolloin pukkiparaati ajeli samaa reittiä pitkin Hämeenkatua ja ihmiset katselivat rauhallisesti jalkakäytävältä tapahtumaa. Kaikki toiminta tapahtui kuorma-autojen vetämiltä laveteilta, jolloin kaikkein pienimmilläkin katsojilla oli mahdollisuus nähdä joulupukki ja muut paraatin esiintyjät. Nyt paraatin tynkä meni jalkaisin pitkin Hämeenkatua, vain joulupukki oli vanhan pick-upin lavalla. Ainoat jouluiset esiintyjät paraatissa olivat soittoniekat ja joulupukki. Kaikki muu oli vain kaupallista turhuutta. Missä olivat porot, muut eläimet ja tontut? Missä oli jouluisuus? Ne muutamat Nöffet perässä vedettävine kärryineen eivät paljon jouluisuutta mukanaan tuoneet.

Järjestelyt ontuivat mielestäni melkoisesti. Aikuiset ihmiset ryntäsivät keskelle tietä plokkaamaan kulkueen reittiä, ja perheen pienimmät, jotka olisivat eniten tapahtumasta nauttineet, jäivät ihmisten jalkoihin. Ja yrittivät kuikkia mitä sattuisivat näkemään aikuisten selän takaa. Ja en tässä kohtaa puhu omasta pojastani, hän kyllä näki tarpeeksi ja hyvin. Samoin kuin muutama muukin lapsi jotka sattuivat olemaan vieressäni, heille sain kyllä raivattua tilaa aikuisten kustannuksella. Kysehän on vain katsojan sijoittautumisesta.

Järjestelyistä vielä sen verran, että kuuntelin kun muutama rattaissa olevan lapsen vanhempi jutteli paikalla olevalle keltaliiviselle "järjestysmiehelle".
- Meinaatko ohjata nämä ihmiset tästä keskeltä tietä pois, että kaikki näkisivät?
- Yritetään. Se on kyllä vaikeeta. Mä ohjaan tässä risteyksessä autoja.
- Mutta kuuluuko ihmisten seistä keskellä tietä?
- Vaikeeta...
Ja siihen keskelle tietä ne ihmiset jäivät. Ja ratasihmiset saivat katsella muiden selkäpuolta. Ymmärrä kyllä, että jos on ohjaamassa liikennettä niin silloin ohjaa liikennettä. Ei voi tehdä muuta jos tehtäväksi on annettu vain liikenteen ohjaaminen. Mutta tälläisessä tapauksessa olisi pitänyt olla näitä "järjestysmiehiä" huomattavasti enemmän, ja osa ohjaamassa ihmisiä sinne missä pitää olla. Tarkoittaako se että Hämeenkatu on tilapäisesti suljettu liikenteeltä, että sinne keskelle tietä voi mennä kulkemaan ja seisoskelemaan noin vain? Ja plokkaamaan paraatia? Ja toinen asia. Jos olet keltaliivinen "järjestysmies" ja teet ohjaustyötä tapahtumassa, ei se toiminta niin vaikeata ole. Käytä "valtaasi" ja toimi niin kuin järjestysmies toimii. Ohjaa ihmiset sinne minne heidän kuuluu mennä. Sinähän siinä järjestystä ja turvallisuutta yllä pidät. Ja jos et osaa tai kykene toimimaan järjestysmiehenä tälläisessä tapahtumassa, ja saamaan ihmisiä tekemään niin kuin haluat ja niin kuin on kaikille turvallista, ota se keltainen liivi pois päältäsi ja katsele sivussa.

Luulisi tälläisen tapahtuman järjestäjän tietävän, että tapahtuma kerää katsojia. Jopa älyttämän paljon. Tampereen kadut ja jalkakäytävät ovat kapeita, mutta kaikkien pitäisi silti tuntea olevansa turvassa ja nähdä tapahtuma. Varsinkin niiden kelle tämä tapahtuma on osoitettu: LASTEN. Nyt niin ei mielestäni todellakaan tapahtunut, ei ainakaan Hämeenkadun ja Kuninkaankadun risteyksessä. Nyt ottamaan oppi näistä muutamasta virheestä ja miettimään jotain muuta tapahtumaa tai erilaista paraatia muihin sesonkeihin.

Ainiin se joulupukki. Näkyihän sekin...


Ja muutama kuva lisää täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.