lauantaina, elokuuta 15, 2009

HIAS

Tuli sitten käytyä Malmin lentokentällä katsomassa "spektaakkelimaista showta" eli Helsinki International Airshowta. Tällä kertaa meni vaan mainostus ihan poskelleen. Ainakin mun mielestä. Ei vastannut esitykset ainakaan minun kriteerejä spektaakkelimaisesta showsta. Tosin en kyllä ole hirveästi maailmaa kierrellyt ja esityksiä nähnyt, mutta mielikuva ei kohdannut todellisuutta.

Mitä siellä sitten oli? No tottakai Ilmavoimat veti ne perusesitykset mitä aina. NH90 ja Hughes esittelylennot ja Hornet ja Hawk soolot ja tottakai Midnight Hawks veti tämän vuoden perusesityksen. Onneksi oli todella hyvä keli, pääsivät kaikki vetämään täydellisen ohjelman. Ei tarvinnut pilvien takia madaltaa lentokorkeutta ja supistaa esitystä. Rajavartiolaitos esitteli Dornierin ja helikopterinsa Super Puman ja Agusta Bellin. Uusia minulle, joten niistä pisteet.

Muita esiintyjiä oli DC-3, joka myöskin oli uusi tuttavuus. Vaikka aika hyvin se kiertää Suomen kenttiä. Fouga Magister toi mieleen muistoja 70-luvulta, jolloin ne vielä lensivät Ilmavoimien väreissä Tampereenkin taivaalla. Tuttu ujellus kuului. Red Bull tiimin helikopterin temput olivat mahtavia. Ja heidän DC-6 oli kanssa melkoinen näky, jota ei ole tullut ennen nähtyä. Taitolentokoneet tekivät hienoja temppuja ja niitä oli ihan kiva katsella.

Hatvinaisuudet eivät lentäneet, mikä oli pettymys. Olisi ollut mahtavaa nähdä Focke-Wulf Stiegliz, Gloster Gauntlet ja Antonov An-2 ilmassa. Oikeaa lentämistä historiallisilla koneilla.

Maanäyttely oli aivan aneeminen. Pienkoneita ja muutama isompi matkustaja kone. Ja tottakai Ilmavoimien kalusto. Tietenkin paikalla oli ilmailukerhoja ja järjestöjä, ja muita toimijoita. Ja niitä krääsän myyjiä.

Odotin maanäyttelyltä paljon enemmän, miltei kaikki koneet olivat sellaisia mitä pystyy bongaamaan Suomen eri lentokentiltä. Ja kentäviin koneisiin odotin kyllä enemmän kalustoa. Vaikka olihan nämä kaikki esiintyjät ennakkoon tiedossa, tapahtuman nettisivujen kautta. Mutta silti...

Itse tapahtumasta sen verran, ettei järjestelyt aivan natsanneet minun mielestä. Ruokapalvelut olivat mielestäni alimitoitetut sekä myyjien että myytävän ruoan suhteen. Useaankin otteeseen joutui odottamaan ruoan valmistumista. Useampi ruoanvalmistuspiste olisi ollut paikallaan. Ja useampi myyjä. Järjetysmiehet eivät tienneet mistä järjestetyt shutlebuss kuljetukset lähtevät. Tosin sehän selvisi itse lukemalla tapahtuman esitteestä. Oma moka tämä. Malmilta poistuminen oli tuskaa. Sen verran katsojia liikkeellä, ja paikalliset asukkaat, että ruuhkat olivat mahdottomia.

Kaiken kaikkiaan oli kuitenkin ihan OK tapahtuma. Paremmassa kun ei ole ollut. Viimeisin muistikuva isosta lentonäytöksestä on jostai 1990-luvulta kun Pirkkalassa järjestettiin sellainen. Onneksi ilma suosi lauantaina meitä, ja tuli vietettyä mukava päivä ulkona. Ja valokuvia tuli otettua, ne tulevat näkyviin kun pääsen kotiin. Samoin kuin kuvatut videon pätkät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista. Epäasialliset kommentit tullaan poistamaan.